Mladi košarkaši spremni za start EP, Dubljević: Bitno je da obezbijedimo opstanak u A diviziji

Prvenstvo na programu od 16. do 24. jula u Podgorici, Crna Gora u grupi sa Poljskom, Turskom i Njemačkom

3400 pregleda 2 komentar(a)
Dubljević na treningu reprezentacije, Foto: KSCG
Dubljević na treningu reprezentacije, Foto: KSCG

Mlada košarkaška reprezentacija Crne Gore privodi kraju pripreme za prvenstvo Evrope A divizije koje se od 16. do 24. jula održava u Podgorici.

Ekipa Dušana Dubljevića uspješno je odradila dosadašnji dio priprema, povreda nije bilo, a ekipi se nedavno priključio i Fedor Žugić. Osim Žugića na spisku su Andrija Grbović, Zoran Vučeljić, Filip Anđušić, Ilija Varajić, Luka Bogavac, Danilo Ivanović, Marko Kljajević, Nikola Rakočević, Đorđije Jovanović, Lazar Radetić i Janko Bulajić.

Crna Gora će na prvenstvu biti u grupi D, a protivnici su Poljska, Turska i Njemačka.

"Ulazimo u posljednju sedmicu priprema, došli smo na 12 igrača i već se spremamo za ekipu Poljske. Počeli smo 6. juna, bez velikih problema, bez povreda smo završili dosadašnji tok priprema. Liga Srbije je trajala dugo, pa smo čekali Grbovića i Bogavca da dođu, kao i Jovanovića poslije povrede. Tako smo prvih 10-15 dana trenirali bez njih. Kada se priključio, Grbović je dobio stomačni virus, pa je preskočio i te prve pripremne utakmice protiv Makedonije, a generalno smo te mečeve igrali u nekompletnom sastavu. Nakon toga smo imali tri četiri dana da se pripremimo za taj jak turnir, koji smo uspješno završili, ne samo rezultatski nego i time što su igrači pokazali da mogu biti ravnopravni jakim rivalima. Po završetku obaveza sa seniorskom reprezentacijom pridružio nam se Fedor Žugić pa smo i u tom smislu sada još u nekoj fazi uigravanja", zadovoljan je Dubljević odrađenim u dosadašnjem dijelu.

Mlada košarkaška reprezentacija Crne Gore
foto: KSCG

Crna Gora je u pripremnom periodu ostvarila svih šest pobjeda u prijateljskim mečevima, a na turniru u Podgorici savladali su Srbiju, Hrvatsku i Izrael.

"Taj turnir smo igrali u ritmu koji nas čeka u grupi. Željeli smo prave provjere, a to su sigurno i bile utakmice protiv Srbije, Hrvatske i aktuelnog prvaka Izraela. Sigurno će te utakmice biti značajne za uigravanje čitavog tima. Fedor nije igrao te utakmice sa nama, ali na treninzima pokazuje da će se brzo uklopiti u sve ovo", ističe Dubljević.

Mlada košarkaška reprezentacija Crne Gore
foto: KSCG

U našom taboru svjesni su kvaliteta rivala i zato se pripremaju uz dosta opreza i za prvog protivnika - Poljsku.

"A divizija je sama po sebi teška, jer nema slabe ekipe. Eto imali smo situaciju da je Srbija došla kao kandidat za medalju i ispala je iz divizije. Jako zahtjevan je sistem takmičenja. Došli smo do nekih utakmica Poljske i moram reći da se radi o ozbiljnoj ekipi. Tu je dosta igrača koji imaju zavidnu minutažu u Prvoj i Drugoj poljskoj ligi. Oni su i u pripremnom periodu dobri bili, tako da imamo na startu težak zadatak", ističe Dubljević.

Mlada košarkaška reprezentacija Crne Gore
foto: KSCG

Cilj ostaje nepromijenjen, opstanak u A diviziji. Kada se to osigura košarkaši vjeruju da uz podršku sa tribina mogu činiti još i više.

"Jako je bitno da obezbijedimo prvo taj opstanak i to je cilj broj 1. Sve kasnije će biti bolji rezultat. Mi u sastavu imamo osam igrača 2003. godište, to su košarkaši koji mogu igrati i naredne godine za U20. To se prvi put dešava, do sada smo imali igrača ili dva mlađeg godišta koji su značajnije uključeni, a ovaj put njih osam, među kojima su neki i nosioci igre. Ako bi sa njima napravili rezultat, to bi stvarno bilo fenomenalno".

Pored selektora Dubljevića, u stručnom štabu su pomoćni treneri Žarko Dragićević i Rade Petrić, kondicioni trener Vladimir Lakčević, fizioterapeut Petar Stojović, te tim menadžer Borko Brković.

Bonus video: