Opstanak cilj, medalja san: Crna Gora ima ambicije na Evropskom prvenstvu

Crna Gora će igrati u grupi D protiv Poljske, Turske i Njemačke

2744 pregleda 4 komentar(a)
Foto: KSCG
Foto: KSCG

Opstanak u elitnom rangu je glavni cilj mlade košarkaške reprezentacije Crne Gore dan pred početak Evropskog prvenstva, koje se održava u Podgorici.

Tek kada se osigura opstanak, može da se razmišlja o većim ciljevima, uz pomoć publike...

"Vjetar u leđa je što igramo kući, pred našom publikom u Podgorici. Treba biti ambiciozan, ali prije svega treba da izborimo opstanak u A diviziji, a sve što više napravimo bio bi to veliki plus za nas i za čitavu državu", ističe Luka Bogavac.

Fedor Žugić je prije desetak dana bio u sastavu najjače selekcije, koja je uz faktor domaćeg terena slavila protiv Francuske. Upozorava, međutim, i na mogući pritisak.

"Biće i lakše i teže jer igramo kod kuće. Postoje neka očekivanja koja moramo da ispunimo, imamo dobru ekipu i mislim da možemo da doguramo daleko na ovom prvenstvu. Očekujem da će publika biti naš šesti igrač i da će nam to pomoći da slomimo i neke teže protivnike", kaže Žugić.

Crnogorski košarkaši se nadaju punoj Bemax areni.

"Mislim da će publika biti značajna i pozivam ih da dođu u što većem broju da nam se pridruže i da nam pomognu da ostvarimo što ozbiljniji rezultat i da se možda u najboljem slučaju domognemo medalje", optimista je Ilija Varajić.

Crna Gora u pobjedničkom ritmu čeka početak, upisala je svih šest pobjeda u kontrolnim mečevima. Savladani su Kosovo, Sjeverna Makedonija (dva puta), Srbija, Hrvatska i Izrael.

Posebno značajne su pobjede nad Srbijom, Hrvatskom i Izraelom i prvo mjesto na vrlo jakom turniru u Podgorici.

"Mislim da je taj turnir velika motivacija za nas. Veliko samopouzdanje smo dobili kroz te tri utakmice koje su nam pomogle da osjetimo jedan drugog u igri i da prepoznamo međusobne kvalitete", kaže Bogavac.

"Naša želja i naša fizikalnost mogu biti prednost. Imamo momke koji su fizički vrlo jaki. Dosta smo i motivisani, vjerujem da ćemo uz pravu želju pretrčati dosta ekipa. Ako se napuni sala to će dati još veću snagu i motivaciju i vjerujem da će to biti naš glavni adut", analizira Žugić.

Crna Gora će igrati u grupi D protiv Poljske, Turske i Njemačke.

Subota, nedjelja, pa ponedjeljak uvijek u 21 sat u Bemax areni. Ulaz je slobodan.

Poljaci su prvi rival, riječ je o neugodnoj selekciji koja je u posljednjoj provjeri za šampionat tijesno izgubila od Grčke 62:61.

"Duel sa Poljskom je jedna od najtežih utakmica, da bismo probili led", smatra Bogavac.

"Grupa je jako teška. Poljska je veoma neugodna reprezentacija, ali mislim da smo se dobro pripremili i da ćemo uspjeti da pobijedimo", zaključuje Varajić.

Bonus video: