Djevojke o kojima će tek da se priča

Mlade košarkašice oduvale konkurenciju na Evropskom prvenstvu B divizije i podsjetile na uspjeh iz 2007, kada je to uradio tim za koji su igrale Jelena Dubljević, Milica Jovanović...

17239 pregleda 19 komentar(a)
Još nema 17 godina, a već je nezaustavljiva: Jovana Savković na sinoćnjem meču sa Turskom, Foto: fiba
Još nema 17 godina, a već je nezaustavljiva: Jovana Savković na sinoćnjem meču sa Turskom, Foto: fiba

Od 2007. godine, kada je generacija predvođena sada već ikonom naše košarke Jelenom Dubljević, te Milicom Jovanović, Snežanom Aleksić, Majom Milutinović, Jelenom Ćulafić..., protutnjala B divizijom, mlada košarkaška reprezentacija Crne Gore bila je na marginama. Prvo je izboren opstanak 2008, potom su 2009. “crvene” ispale u drugi rang, u kojem su se pojavile samo 2015. i 2016. i ostale bez cilja.

Poslije šest godina van bilo kakvih dešavanja u mlađim kategorijama u ženskoj konkurenciji, Košarkaški savez Crne Gore je odlučio da ovog ljeta pošalje mladu reprezentaciju na Evropsko prvenstvo B divizije. Ispostavilo se da je to bio pun pogodak - tim Vladana Radovića je sa šest pobjeda i koš-razlikom plus 224 izborio finale na šampionatu u Skoplju, samim tim i ulazak u elitu. U polufinalu je savladan Izrael 81:71, čime je položen i test karaktera.

- Jako teška i zahtjevana utakmica, sa atipičnom ekipom, koja po koncepciji nama sigurno ne odgovara. Imali smo vrlo težak trenutak kada smo izgubili prednost, ali sa snažnim ekipnim karakterom, uz bezrezervno pošten odnos u fazi odbrane, došli smo u situaciju da pogodimo teške i važne šuteve. Pobijedili smo i napravili izuzetan trenutak kad je ženska košarka u pitanju! Ponosan sam na djevojke - rekao je Radović.

A, onda, u sinoćnjem finalu, još jedna potvrda da je ovo zlatna generacija crnogorske “kraljice igara” - “crvene” su se poigravale sa Turskom, vodile 20:2, 34:5, 47:10..., pa je selektor mogao da šansu da svima, a da se ipak dođe do veoma ubjedljive pobjede - 98:56.

Podatak koji još više imponuje je da je Crna Gora do ovog uspjeha stigla sa sedam igračica koje će imati pravo nastupa i sljedeće godine, u elitnom rangu, uključujući i najbolje strijelce - Mariju Leković i Jovanu Savković, koja u septembru slavi tek 17. rođendan, a sinoć je trojke šutirala 6-5!

- Djevojke su ponašanjem, odnosom i svakim svojim gestom, ne samo na parketu, nego i u hotelu u toku priprema, zaslužile radost koju su osjetile - zaključio je Radović.

Bonus video: