Radović: Nije ovo maksimum

Mlade košarkašice stigle u Crnu Goru nakon osvajanja zlata na Evropskom prvenstvu B divizije, selektor najavljuje još uspjeha

5417 pregleda 5 komentar(a)
Mlade košarkašice Crne Gore na pobjedničkom postolju u Skoplju, Foto: fiba
Mlade košarkašice Crne Gore na pobjedničkom postolju u Skoplju, Foto: fiba

Prije 11 godina, na Evropskom prvenstvu u Poljskoj, košarkašice Crne Gore su upisale sedam pobjeda i dva veoma bolna poraza - od Turske u četvrtfinalu i Hrvatske u meču za 5. mjesto, koje je vodilo na kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre u Londonu.

Četiri godine kasnije, poslije neubjedljivih izdanja u prve dvije faze, “crvene” su bez povrijeđene Jelene Dubljević umalo šokirale Španiju u četvrtfinalu, ali tada je počeo pad. Crna Gora jeste i dalje bila učesnik kontinentalnih šampionata, ali daleko od velikih rezultata, a na vidiku nije bilo nasljednica Dubljevićeve, Jelene Škerović, Ive Perovanović...

Dobar rad u Budućnost Bemaxu i Primorju je, međutim, počeo da daje rezultate. “Plave” su sa najmlađom ekipom blistale u WABA ligi, a stasale su djevojke koje su na prvom velikom takmičenju dokazale da crnogorska košarka ima budućnost.

Na Evropsko prvenstvo B divizije u Skoplju, tim Vladana Radovića je otišao sa željom da se domogne finala, samim tim i A divizije. Niko, međutim, ni u snovima nije mogao da sanja ono što se desilo u glavnom gradu Sjeverne Makedonije - “crvene” su upisale svih sedam pobjeda, uz prosječnu razliku od 38,3 poena! U finalu su sa čak 98:56 savladale tim iz zemlje koja ulaže desetine miliona eura u košarku svake godine, Turske.

- Od starta smo vjerovale, imale jasan cilj. Jako smo trenirale, borile smo se. Sve smo dale maksimum, to je razlog zbog čega smo tu gdje smo. Ovo ćemo pamtiti do kraja života. Ovo nam je podstrek da radimo još više, sigurna sam da crnogorska ženska košarka ima budućnost. Nadam se da će naši rezultati doprinijeti da još djevojčica počne da se bavi ovim divnim sportom i budu sa nama - rekla je 18-godišnja kapitenka Marija Leković, koja je izabrana i za MVP šampionata.

Zorana Radonjić je jedna od pet igračica rođenih 2002. godine, koje neće imati pravo nastupa u A diviziji, ali trofej i zlato ostaju kao uspomena za sva vremena.

- Presrećne smo što smo šampionke. Bile smo pravi tim, dale smo sve od sebe i to je donijelo ovakve rezultate. Nije mala stvar biti prvak, ove utakmice će nam mnogo značiti za budućnost.

Jovana Savković je sa svega 16 godina izabrana u idealni tim šampionata, jer je prosječno bilježila 14 poena, tri asistencije i 2,6 skoka.

- Presrećne smo što smo našoj zemlji donijele zlato. Nije bilo lako, ali smo vrijedno trenirale za ovo i nadale se ovakvom uspjehu. Bilo je najteže u polufinalu protiv Izraela. Tri-četiri minuta prije kraja su nas stigle, ali smo tada odigrale odbranu kako smo trenirale i pobijedile.

Jedan od najzaslužnijih za uspjeh je Nikšićanin Vladan Radović, koji od 2019. vodi Budućnost Bemax i pod njegovim patronatom je svakog dana 10 od ovih 12 djevojaka. Samo nisu veliki talenti Primorja - 16-godišnja Bojana Radnjić i godinu mlađa Jelena Bulajić.

- Nisam siguran da je ovo maksimum. Nadam se i vjerujem da će uz mnogo rada i truda sve ići na još veći nivo. Djevojke su sada uradile sve što sam tražio i moram da im se zahvalim na energiji i fokusu koju su imale i na takmičenju i tokom priprema. Siguran sam da bi ova selekcija i u A diviziji mogla da bude među, da ne pretjeram, šest-sedam reprezentacija - kaže Radović.

Selektor je bio ubijeđen da plasman u elitu neće izmaći, ali ne i da će svi rivali, osim Izraela u polufinalu (81:71), da budu “oduvani”.

- Znao sam koliko vrijedimo i da imamo ozbiljan kvalitet, većina djevojaka je kod mene tri godine i igraju ozbiljnu košarku, ali nisam očekivao da ćemo ovako da dominiramo. Imali smo odlične uslove za pripreme, izuzetnu energiju i odnos u ekipi, djevojke su podržavale jedna drugu u svakom momentu.

Kadetkinje počele pripreme za B prvenstvo u Podgorici

Kadetkinje Crne Gore počele su pripreme za Evropsko prvenstvo B divizije.

Selektor Petar Stojanović na pripremama će raditi sa 16 košarkašica, a na spisku su Atina Radević, Nađa Drobnjak, Hristina Zuber, Janja Dragišić, Milena Vujović (Budućnost Bemax), Krsitina Ilić, Jelena Bulajić, Sanja Akšam i Ljube Andrić (Primorje), Anđela Rakočević i Ksenija Nišavić (BKM), Katarina Radulović i Valentina Vrcan (Sea Stars), Anastasija Kasalica (Olymp), Anđela Rondović (Nikšić) i Ana Filipović (Lovćen).

- Primarni je cilj da djevojke u ovom uzrastu dobiju šansu da se takmiče na najvećoj sceni, da ovo bude produžetak rada iz sezone. Imamo dosta mladu ekipu, pošto je prvenstvo za 2006. godište i mlađe, a dosta naših igračica je rođeno 2007. i 2008”.

Evropsko prvenstvo B divizije igraće se u Podgorici od 18. avgusta. Rivali u grupi našem nacionalnom timu su selekcije Bugarske, Norveške i Turske.

Bonus video: