Češka za opstanak i snove o medalji

Mlada košarkaška reprezentacija večeras (21 čas) u “Bemax areni” protiv Češke igra osminu finala Evropskog prvenstva

3363 pregleda 4 komentar(a)
Pobjeda za ispunjenje cilja i nastavak borbe za velika djela: malada košarkaška reprezentacija, Foto: fiba
Pobjeda za ispunjenje cilja i nastavak borbe za velika djela: malada košarkaška reprezentacija, Foto: fiba

U prvih 10 minuta na Evropskom prvenstvu pred svojim navijačima u “Bemax areni”, mladi košarkaši Crne Gore djelovali su kao razbijena vojska. Primili su čak 37 poena od Poljske, kasnije i ubjedljivo izgubili (83:62), pa se pomislilo da je perfektan skor u pripremnom periodu (svih šest pobjeda) bio samo varka.

Srećom, izabranici Dušana Dubljevića su se na vrijeme probudili, pokazali da imaju i kvalitet, i talenat, ali i srce, pa su pobjedama nad Turskom (77:70) i Njemačkom (76:72) osvojili 1. mjesto u grupi D. Pred posljednji duel sa Njemcima, “crveni” su znali da ih pobjeda vodi na obračun sa Češkom u osmini finala, a poraz na duel sa jedinom selekcijom koja je grupnu fazu završila sa maksimalnim učinkom, Španijom.

U veoma uzbudljivoj završnici, Fedor Žugić i Andrija Grbović su napravili ključne poteze i omogućili svojoj ekipi lakši put ka završnici. Duel sa Česima zakazan je za večeras u 21 čas u “Bemax areni”.

- Evidentan je bio manjak energije kod obje ekipe. Njemci su se bolje snašli, a nekim dobrim odbranama smo se vratili i minus tri na poluvremenu je bilo sasvim prihvatljivo. U posljednjoj četvrtini smo našli energiju, uspjeli da nađemo petorku koja će da bude agresivna u oba pravca i tačnija u igri - istakao je Dubljević.

Selektor smatra da je u duelu sa reprezentacijama iz mnogo većih zemalja svaki trijumf zlata vrijedan.

- Nakon vrlo loše situacije na prvom meču, koji nije ličio na nas, nije bilo lako dobiti dvije velesile. Za našu reprezentaciju je svaka pobjeda na EP velika stvar. Uzmimo u obzir to da smo igrali protiv Poljske, Njemačke i Turske, koliko to ima miliona - 20 300? To je njihova baza u odnosu na ovo što mi imamo, moramo da budemo prezadovoljni.

Češka je na startu šampionata savladala Ukrajinu nakon produžetaka, potom poražena od Španije 88:7 da bi u posljednjem kolu “izdušila” protiv Litvanije i izgubila 108:66.

- Svaka utakmica je priča za sebe. Češka je u 1. kolu na produžetke dobila Ukrajinu, pružila potom odličan otpor Španiji, a protiv Litvanije je pala. Atipična je ekipa, sa dobrim šuterima. Trudićemo se da oslobodimo igrače pritiska. Bez obzira na to što se sastajemo sa selekcijom koja je bila četvrta, ne smije se smetnuti sa uma da su ove dvije grupe bile izuzetno kvalitetne. Čitavo prvenstvo je veoma jako - zaključio je Dubljević.

Grbović, koji je 4 sekunde prije kraja dao dva bacanja za pobjedu nad Njemačkom, smatra da je jučerašnji dan odmora, nakon tri vezane utakmice, bio veoma bitan.

- Znali smo da nam pobjeda protiv Njemačke donosi 1. mjesto u grupi i lakšeg protivnika u osmini finala. Dobro smo se spremili, mislim da smo zaslužili pobjedu radom i zalaganjem tokom cijelih priprema. Hvala publici, bila nam je vjetar u leđa tokom svih 40 minuta. Slobodan dan nam je značio da se odmorimo, “restartujemo” glave i spremimo za duel sa Češkom - naglasio je 18-godišnji krilni centar Mege.

Ukoliko pobijedi Čehe, Crna Gora će ispuniti prvi cilj i obezbijediti opstanak u A diviziji, a u eventualnom četvrtfinalu bi igrala sa pobjednikom meča Italija - Hrvatska. Ukoliko izgubi, sa poraženim iz tog susreta bi imala drugu šansu za opstanak. U slučaju da i taj meč izgubi, morala bi da dobije posljednja dva u borbi za plasman od 13. do 16. mjesta, jer tri selekcije ispadaju u B diviziju.

OSMINA FINALA - DANAS

”Bemax arena”

(1) Španija - Poljska 14.15

(2) Belgija - Grčka 16.30

(3) Italija - Hrvatska 18.45

(4) Crna Gora - Češka 21.00

Dvorana “Voco”

(5) Turska - Ukrajina 14.15

(6) Izrael - Slovenija 16.30

(7) Litvanija - Njemačka 18.45

(8) Francuska - Portugal 21.00

ČETVRTFINALE - SJUTRA

Pobjednik 3 - Pobjednik 4

Pobjednik 2 - Pobjednik 1

Pobjednik 6 - Pobjednik 5

Pobjednik 8 - Pobjednik 7

Bonus video: