Crna Gora u novoj drami savladala Češku, sa Hrvatskom za polufinale

Tim Dušana Dubljevića je dva i po minuta prije kraja gubio 73:69, ali je zahvaljujući Andriji Grboviću i Zoranu Vučeljiću stigao do preokreta i pobjede nad Češkom (80:78)

17921 pregleda 14 komentar(a)
Fedor Žugić i Filip Anđušić na večerašnjoj utakmici, Foto: KSCG
Fedor Žugić i Filip Anđušić na večerašnjoj utakmici, Foto: KSCG

Velikim preokretom u samom finišu, mladi košarkaši Crne Gore su se domogli četvrtfinala Evropskog prvenstva u Podgorici.

Tim Dušana Dubljevića je dva i po minuta prije kraja gubio 73:69, ali je zahvaljujući Andriji Grboviću i Zoranu Vučeljiću stigao do preokreta i pobjede nad Češkom (80:78).

"Crveni" će se za polufinale sjutra (21 čas) boriti protiv Hrvatske, koja je bila veoma ubjedljiva protiv Italije (88:72).

Početak nije nagovještavao muke, jer je Crna Gora protiv tima koji je dva dana ranije od Litvanije poražen čak 42 razlike (108:66) povela 6:0.

Ali, Česi su polako počeli da nameću svoj ritam i borbenom igrom brzo uhvatili priključak.

Do početka posljednje četvrtine nijedna selekcija nije stekla osjetniju razliku, da bi Ondžej Švec pogodio za 67:60.

Tada su se domaći probudili i dobrom odbranom i igrom na "mišiće" u napadu uhvatili priključak na tri minuta i 25 sekundi do kraja - 69:69.

U narednih 59 sekundi Švec i Rihard Balint su vratili Česima četiri poena prednosti (73:69), pa je Dubljević uzeo tajm-aut, nakon kojeg je Grbović pogodio tek treću trojku svog tima iz 20. pokušaja.

Poslije tri neiskorišćena napada (dva Češke, jedan Crne Gore), Filip Anđušić je uhvatio loptu, u skoku iznudio faul i iskoristio samo jedno bacanje za 73:73 na 69 sekundi do kraja.

Domaći su se odbranili, a Vučeljić na 28,3 sekunde do kraja pogodio trojku za najavu pobjede.

Selektor Češke Lukaš Pivoda je uzeo tajm-aut, ali je bek Baskonije Ondžej Hanzlik izgubio loptu, da bi Vučeljić iskoristio oba bacanja za 78:73.

Česi su dali koš, imali i dodatno bacanje, koje je Martin Kheil namjerno promašio, a Grbović realizovao dva bacanja za 80:75.

Kad je već sve bilo riješeno, Hanzlik je dao trojku za konačnih 80:78.

Anđušić je bio igrač meča sa 16 poena i 10 skokova, Žugić je ubacio 15, Grbović 11, Vučeljić 10, a Danilo Ivanović i Đorđije Jovanović po devet koševa.

Bonus video: