Svi u „Bemax arenu”: Crna Gora traži finale protiv košarkaške velesile

Mlada reprezentacija večeras (21) igra sa Litvanijom polufinale Evropskog prvenstva

11404 pregleda 7 komentar(a)
Žele u finale: mladi košarkaši Crne Gore, Foto: FIba
Žele u finale: mladi košarkaši Crne Gore, Foto: FIba

Tri puta su selekcije koje je vodio Dejan Radonjić dogurale do četvrtfinala evropskih prvenstava za mlade, dva puta je to uspio i Mihailo Pavićević.

Iz šestog pokušaja se otišlo korak dalje - tim Dušana Dubljevića je u „Bemax areni” u četvrtak veče rutinski savladao Hrvatsku 89:67 i prvi put stigao do borbi za medalje.

Rival u polufinalu biće Litvanija, koja je nakon dva poraza na startu vezala tri pobjede, uključujući i iznenađujuću nad Francuskom u četvrtfinalu (89:79).

Na tom meču je blistao bek drugog tima Žalgirisa, Mantas Rubštavičus, koji je sa 38 poena najavio da će biti najveća prijetnja za „crvene” večeras od 21 čas u „Bemax areni”.

Olakšavajući faktori za Crnu Goru mogu da budu navijači, ali i činjenica da ekipa djeluje rasterećeno nakon što je izborila opstanak u A diviziji.

„Nemamo nikakav pritisak i očekivanja. Ulazimo najbolje što znamo i možemo, da se ‘pobijemo’, pa šta bog da”, ističe jedan od lidera ove generacije, Fedor Žugić.

Dubljevićevi izabranici su u četvrtfinalu dominirali protiv Hrvata, a kao i na prethodnim mečevima poeni su bili sjajno raspoređeni.

„Specifično za našu ekipu je da ne vuku jedan, dva ili tri igrača, već svi imaju učinak i pomažemo jedni drugima. To se vidi i po poenima i na ostalim stvarima, koje ne pišu u statistici”, naglasio je Žugić.

Crna Gora je na startu šampionata ubjedljivo poražena od Poljske (83:62), ali se sada čini kao da je taj meč nije bio prošle subote, već davno...

„Izgleda da je najbolje što nam se desilo taj poraz od Poljske, koji nas je ujedinio. Poslije toga smo imali teške utakmice sa Turskom i Njemačkom, a onda je u osmini finala protiv Češke bilo teže nego što smo svi mislili. Izvukli smo se i onda je na naplatu došla sva naša muka, ušli smo među četiri najbolje ekipe Evrope, što je veliki uspjeh”, poručio je stručnjak iz Nikšića.

Priznao je Dubljević da je očekivao drugog rivala u polufinalu.

„Litvanija je košarkaška zemlja, ali je iznenađujuće što je dobila Francusku. Nemamo puno vremena za euforiju i slavlje. Napravili smo veliki rezultat, ali pokušaćemo da već na ovom meču obezbijedimo medalju”, jasan je selektor.

Ukoliko bi mlada reprezentacija večeras pobijedila, makar bi izjednačila uspjeh kadetske selekcije, koja je 2017. godine, takođe u Podgorici, igrala finale Evropskog prvenstva sa Francuskom.

„Znali smo da pobjedom nad Hrvatskom ulazimo u istoriju i borili smo se lavovski tokom cijelog meča. Publika nam uvijek daje motiv i snagu da izdržimo kad je najteže”, istakao je Andrija Grbović,

Bonus video: