Mladi košarkaši bez finala, sudijska odluka poslala Litvaniju na megdan Španiji (VIDEO)

Bol zbog poraza od Litvanije (67:63) biće još veći usljed činjenice da je suđenje bilo očajno, jer se čini da su arbitri riješili meč kada 28 sekundi prije kraja, pri rezultatu 65:63, nisu dosudili očigledan faul nad Fedorom Žugićem. Rival u meču za 3. mjesto branilac titule Izrael

31220 pregleda 41 komentar(a)
Foto: FIBA
Foto: FIBA

Iako su u posljednjoj četvrtini serijom 11:0 anulirali zaostatak, mladi košarkaši Crne Gore su poraženi od Litvanije u polufinalu Evropskog prvenstva u Podgorici (67:63).

Bol zbog poraza biće još veći usljed činjenice da je suđenje bilo očajno, jer se čini da su arbitri riješili meč kada 28 sekundi prije kraja, pri rezultatu 65:63, nisu dosudili očigledan faul nad Fedorom Žugićem.

Bek Ulma je zbog protesta dobio tehničku, čime je šansa za finale otišla u nepovrat.

„Crveni” će sjutra za bronzu igrati sa aktuelnim prvakom Izraelom, koji je danas poražen od Španije 84:75.

U prvom poluvremenu je bilo očito da su obje ekipe pod pritiskom, da ih je važnost meča sputala da igraju sigurnije i lepršavije. Sve sem jednog igrača - Andriju Grbovića.

MVP završnog turnira juniorske ABA lige je blistao u „Bemax areni” i bio nerješiva enigma za Litvance. Od prvih 20 minuta, 18-godišnji Pljevljak je na terenu proveo nepunih 15 i upisao 14 poena (šut iz igre 8-6, bacanja 2-2), dva skoka i blokadu.

Crna Gora je, uz neke početničke greške, igrala i veoma dobro u odbrani, pa je na velikom odmoru imala plus sedam, da bi Đorđije Jovanović i Filip Anđušić na startu nastavka donijeli dvocifrenu prednost (39:28).

Bilo je i 41:30, ali su onda domaći neobjašnjivo stali, previše solirali u napadu, a nakon nesportskog faula Anđušića (laktom pod košem rivala udario Mantasa Rubštavičusa), Litvanija je zaokružila seriju 16:2 i preokrenula na 46:43 na tri minuta i 22 sekunde do kraja 3. četvrtine.

Ni tu nije bio kraj, jer su Litvanci iskoristili muk u „Bemax areni” i smušenost rivala da odu na plus sedam (50:43). U tim trenucima su „crveni” prečesto pokušavali za tri poena, a nisu pogodili nijedan od 13 šuteva iza linije 6,75.

Tek iz 14. pokušaja je precizan bio Zoran Vučeljić, koji je smanjio na 50:46, a važnije od toga je bilo što je probudio i publiku i saigrače.

Nažalost, došao je kraj četvrtine, „crveni” su se opet „ugasili”, a Litvanci sa šest vezanih poena otišli na rekordnih plus devet (58:49) sedam i po minuta prije kraja.

Pokušao je Dušan Dubljević da tajm-autom razbudi ekipu, ali kao da njegovi izabranici nisu imali snage, pa je tim sa Baltika ubrzo otišao na 11 razlike.

Vučeljić je novom trojkom vratio neizvjesnost, smanjio na 61:55 i opet probudio publiku, ali i Fedora Žugića, koji je prvo realizovao dva bacanja, potom dao i trojku, a onda još jedan od dva penala za 61:61 na dva minuta i 55 sekundi do kraja.

U posljednji minut se ušlo sa neriješenim rezultatom, da bi nakon dobre odbrane i osvojene lopte, Đorđije Jovanović odmah izgubio posjed, a Jokubas Rubinas na 40,9 sekundi pogodio polaganje za 65:63.

Žugić je pokušao da izjednači, bilo je očigledno da je fauliran, ali su sudije ostale nijeme. Košarkaš Ulma je zbog protesta dobio tehničku grešku na 19,7 sekundi do kraja, Rubštavičus realizovao bacanje, a onda još jedno za nedostižnih 67:63.

Bonus video: