Bronza za mlade košarkaše Crne Gore, Izrael srušen trojkama

Tim Dušana Dubljevića u meču za 3. mjesto savladao branioca titule 86:77, Fedor Žugić dao polovinu od 12 trojki svog tima

27753 pregleda 49 komentar(a)
Sa tri trojke na startu 2. poluvremena donio preokret: Đorđije Jovanović, Foto: FIBA
Sa tri trojke na startu 2. poluvremena donio preokret: Đorđije Jovanović, Foto: FIBA

Nakon srceparajućeg poraza od Litvanije i nedovoljno vremena za odmor, strahovalo se da bi mladi košarkaši Crne Gore mogli da ostanu bez prve medalje na evropskim prvenstvima.

Srećom, našli su snagu kada je djelovalo da su izgubljeni, proradio im je i šut za tri poena, koji je tokom cijelog prvenstva bio upitan (na šest utakmica svega 41 pogodak), što im je donijelo pobjedu nad Izraelom (86:77) i bronzu na šampionatu Starog kontinenta u Podgorici.

Izraelci su odlično počeli meč, vodili 9:0, imali i dvocifrenu prednost (17:7), ali je Fedor Žugić vukao svoj tim i sa pet trojki u 1. poluvremenu uticao da se na odmor ode sa 40:40.

Fedor Žugić
Fedor Žugićfoto: FIBA

U nastavku je tri puta zaredom iza linije 6,75 pogodio Đorđije Jovanović, čime je Crna Gora prvi put povela, da bi se potom razigrao i Filip Anđušić za plus devet (61:52).

Rival je zaprijetio u posljednjoj četvrtini, prišao na 64:61, ali su Žugić, Ilija Varajić i Danilo Ivanović trojkama otklonili sve dileme.

Žugić je bio najefikasniji sa 22 poena (16 u 1. četvrtini, trojke 9-6), Jovanović i Varajić su ubacili po 11, Andrija Grbović i Anđušić po 10, Ivanović, i Zoran Vučeljić po osam, a Luka Bogavac šest.

Izraelce je predvodio odlični centar Gilad Levi sa 25 poena i 11 skokova, a zanimljivo je da je pogodio svih 11 šuteva iz igre.

Bonus video: