Nema granice za ovog mladića: Sa jednom rukom došao do NCAA

Njegove podvige primijetile su i NBA zvijezde i legendi. Kajri Irving je otišao da ga vidi na utakmici i slikao se sa njim. A, legendarni Šekil O'Nil javno je izjavio da mu se divi

8172 pregleda 2 komentar(a)
Hansen Emanuel, Foto: Printscreen
Hansen Emanuel, Foto: Printscreen

Hansel Emanuel, 18-godišnjak iz Dominikanske republike, igraće naredne sezone u NCAA u ekipi Univerziteta Nortvestern.

I to ne bi bila vijest, jer svake sezone stotine mladih košarkaša debituje u američkoj univerzitetskoj ligi, ali je Emanuel samo jedan od trojice u istoriji koji je do tog nivoa stigao sa jednom rukom.

To nije igra riječi.

On je ostao bez lijeve ruke kada je imao samo šest godina kada je na njega pao zid dok je pokušavao da se popne na njega sa prijateljem.

Emanuel je bio ispod zida više od dva sata, uništene mu je tetiva, zbog čega je lijeva ruka morala da bude amputirana.

I prije nesreće je volio košarku, strast koju je naslijedio od oca, profesionalca u svojoj zemlji. Ali, sve se promijenilo.

"Nisam htio ništa da radim. Nisam mogao da zavežem pertle, nisam mogao da popijem čašu vode", prisjećao se Emanuel godinama kasnije.

Ali, čim je počeo da prihvata svoje tijelo i kontroliše ravnotežu bez uda koji mu nedostaje, okrenuo se košarci jače nego ikad. Proveo je sate i sate na terenu vodeći loptu i vježbajući udarce jednom rukom. Imao je cilj da postane košarkaš uprkos tome što ga otac nije podržavao (“Nisam želio da igra zbog udaraca koje je mogao da primi”, priznao je).

Njegov napredak je bio zadivljujući, došao je da se takmiči jedan na jedan sa srednjoškolcima njegovih godina. Njegove predstave i njegova spektakularna zakucavanja počeli su da prenose važni mediji u Sjedinjenim Državama.

Vidio ga je Mojse Mičel, trener na “Life Christian” akademiji na Floridi.

Doveo ga je 2020. iz Dominikane u SAD. Emanuel je imao 16 godina, visok 1,93 m i osvojio je državno prvenstvo Centralne Floride nakon što je predvodio svoj tim sa 26 poena, 11 skokova i 7 asistencija.

Kao srednjoškolac je dobio stipendiju Univerziteta Tenesi stejt iz divizije 1 NCAA lige, ali je na kraju odlučio da prihvati poziv Nortvesterna.

Njegove podvige primijetile su i NBA zvijezde i legendi. Kajri Irving je otišao da ga vidi na utakmici i slikao se sa njim. A, legendarni Šekil O'Nil javno je izjavio da mu se divi:

"Volio bih da ljudi shvate koliko je Hansel Emanuel drugačiji. Jednom je rukom pobijedio neke od najboljih srednjoškolskih igrača."

Dominikanac sanja da bude prvi igrač koji će igrati u NBA sa samo jednom rukom. A ono što je izgledalo nemoguće postaje sve bliže i bliže. Hansel Emanuel će postati treči “jednoruki” igrač koji će igrati u koledž ligi.

Zek Hodskins je nastupao za Univerzitet Florida, a Kevin Lau za Menhetn u nižem NCAA rangu.

Emanuel, međutim, na terenu djeluje mnogo bolje od obojice...

Bonus video: