Žugić: Još nismo svjesni šta smo uradili

Najmlađi debitant u istoriji Evrolige priznaje da je lijepo ispisati nove stranice crnogorske košarke

12353 pregleda 12 komentar(a)
Slavlje Fedora Žugića, Andrije Grbovića i Filipa Anđušića nakon pobjede nad Izraelom, Foto: Fiba
Slavlje Fedora Žugića, Andrije Grbovića i Filipa Anđušića nakon pobjede nad Izraelom, Foto: Fiba

Četiri člana crnogorske bronzane mlade selekcije - Fedor Žugić, Đorđije Jovanović, Andrija Grbović i Filip Anđušić nalaze se na spisku selektora seniora Boška Radovića za prvi "prozor" druge faze kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo i učešće na Eurobasketu.

Oni su odličnim izdanjima u timu Dušana Dubljevića "zaradili" poziv, a najveće šanse da ode na prvo veliko takmičenje u seniorskoj konkurenciji ima Žugić.

Mladi košarkaši su znali da proslave bronzu, a najmlađi debitant u istoriji Evrolige priznaje da je lijepo ispisati nove stranice crnogorske košarke.

- I dalje nismo svjesni šta uradili, još se nisu slegli utisci nakon svega. Ovo je istorijski uspjeh, velika je čast biti dio toga i ostvariti san. A sve ovo je bilo nezamislivo na početku prvenstva - ističe 18-godišnji Žugić.

Start je bio očajan. Dubljevićev tim je primio 37 poena u 1. četvrtini od Poljske, izgubio 83:62, ali su u nastavku igrali mnogo bolje.

- Taj poraz nas je obeshrabrio, ali smo se skupili svi zajedno i dogovorili da odigramo sljedeću utakmicu mnogo jače. Htjeli smo da vidimo jesmo li to mi ili možemo dosta bolje. Ispostavilo se da možemo mnnogo bolje nego protiv Poljske.

Žugić je izabran u idealnu petorku šampionata, ali je snaga ekipe bila što je imala dosta igrača koji mogu da riješe meč. Protiv Turske su to bili Jovanović i Ivanović, u duelu sa Njemačkom Žugić, Anđušić i Grbović, Češku je srušio Zoran Vučeljić, protiv Hrvatske su svi blistali, da bi u meču za bronzu sa Izraelom Žugić vukao ekipu, a veoma bitne trojke pogađali Jovanović i Ilija Varajić.

- Najveći kvalitet ove ekipe je borbenost, jer smo od prvog do posljednjeg minuta bili spremni na “fajt”. Dosta znači kad imaš momke na koje možeš da se osloniš, a niko se nije izdvajao. Svi smo doprinosili nenormalno mnogo, bili smo kompaktna ekipa. Velike zasluge pripadaju i selektoru, bez njega ovo ne bi bilo moguće. Od početka je vjerovao u nas, dao nam je samopouzdanje - naglašava Žugić.

REAKCIJA JE POKAZALA SVE, DRUGI SU NAS KOŠTALI FINALA

Momak koji iza sebe ima 30 utakmica u Evrokupu u dresovima Budućnost Volija i Ulma je imao šansu da “zakuva” polufinale sa Litvanijom, jer je 28 sekundi prije kraja imao polaganje za izjednačenje. Svi su vidjeli faul, osim sudija, a onda je Žugić izgubio nerve, dobio tehničku, čime je pitanje pobjednika riješeno. Srećom, tužan poraz nije poremetio “crvene” pred meč za 3. mjesto.

- Imali smo ukupno dva sata da razmislimo o svemu, zato smo odmah počeli da spremamo za Izrael. Ta utakmica sa Litvanijom nije ni “procesuirana”, jedna je od onih koje hoćeš da zaboraviš. Mislim da je moja reakcija na terenu pokazala kako sam se osjećao u finišu tog meča, jer sam odmah dobio tehničku. Bila je to velika frustracija, jer si oštećen, svjestan da te je neko drugi koštao finala. Ali, i to je sport.

Žugića čeka borba za mjesto na Eurobasketu, a onda i sezona koja bi mogla da mu bude prekretnica u Ulmu, sa novim trenerom - Jaku Lakoviča je zamijenio bivši reprezentativac Slovačke i Njemačke, Anton Gavel.

- Ovo mi je velika motivacija i nalet samopouzdanja za ulazak u novu sezonu sa Ulmom. Ova medalja i mjesto u idealnom timu Evropskog prvenstva će mi biti u glavi cijelo vrijeme, a ciljevi se znaju - ulazak u plej-of Bundeslige i Evrokupa. Srećan sam i što ćemo se nas četvorica iz mlade reprezentacije naći na pripremama seniora, to je prijatno iznenađenje za sve. Nadam se da ćemo se dobro snaći - zaključio je Žugić.

Bonus video: