Suđenje slavnoj Amerikanki u Rusiji: Ljekari su joj prepisali kanabis

Grajner je priznala da je nosila bočice sa uljem kanabisa kada je uhapšena u februaru na moskovskom aerodromu, ali tvrdi da nije imala “zločinačku namjeru” i da su bočice nehotice završile u njenom prtljagu jer je bila u žurbi

7650 pregleda 9 komentar(a)
Grajner na sudu, Foto: REUTERS
Grajner na sudu, Foto: REUTERS

Suđenje američkoj košarkaškoj zvijezdi Britni Grajner na ruskom sudu danas je bilo fokusirano na svjedočenje da se kanabis, iako je u Rusiji ilegalan, u drugim zemljama smatra legitimnom medicinskom supstancom.

Grajner je priznala da je nosila bočice sa uljem kanabisa kada je uhapšena u februaru na moskovskom aerodromu, ali tvrdi da nije imala “zločinačku namjeru” i da su bočice nehotice završile u njenom prtljagu jer je bila u žurbi.

“Ne tvrdimo da ga je Britni uzela kao lijek, ali ga je je nehotice donijela jer je bila u žurbi“, rekao je branilac Aleksandar Bojkov poslije svjedočenja u kome je ruski neuropsiholog svedočio o svjetskoj upotrebi medicinskog kanabisa.

“Ruska javnost mora da zna, a ruski sud prije svega mora da zna da nije korišćen u rekreativne svrhe u Sjedinjenim Državama. Prepisao ga je ljekar“, rekao je advokat.

Grajner, dvostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje i članica Finiksa Merkjurija, prijeti kazna do 10 godina zatvora ako bude osuđena.

Ljekarski iskaz i njeno priznanje da je imala bočice imaju za cilj da joj donesu blagu kaznu.

“Imamo mnogo olakšavajućih faktora. Tako da se nadamo da će sud to uzeti u obzir. A sudovi u Rusiji, u stvari, imaju veoma široko diskreciono pravo u vezi sa kaznom“, rekla je advokatica Marija Blagovolina.

Suđenje je počelo 1. jula, ali je održano samo pet sesija, od kojih su neke trajale samo oko sat.

Sporo suđenje i petomjesečni pritvor za Grajner izazvali su oštre kritike u Sjedinjenim Državama, koje su je zvanično proglasile „nepropisno pritvorenom“, što su ruski zvaničnici oštro odbacili.

Elizabet Rud, otpravnica poslova američke ambasade, prisustvovala je sjednici suda u utorak. Grajner je „potvrdila da je dobro, onoliko koliko se može očekivati pod ovim okolnostima“, rekla je ona novinarima.

Britni Grajner je uhapšena u februaru usred pojačanih tenzija između SAD i Moskve uoči slanja vojske u Ukrajinu kasnije tog mjeseca. Američka fudbalska zvijezda Megan Rapino prošle nedjelje je rekla da je „očigledno zadržana kao politički zatvorenik“.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je prošle nedjelje demantovalo tvrdnje SAD da je Grajner nezakonito pritvorena i reklo je da treba poštovati ruske zakone.

„Ako je državljanka SAD pritvorena u vezi sa činjenicom da je švercovala drogu, a ona to ne poriče, onda bi to trebalo da bude srazmjerno našim ruskim zakonima, a ne onima koji su usvojeni u San Francisku, Njujorku i Vašingtonu“, rekla je portparolka Kremlja Marija Zaharova.

“Ako se droga legalizuje u Sjedinjenim Državama, u jednom broju država, a to se radi dugo vremena i sada će cijela zemlja postati zavisna od droge, to ne znači da sve druge zemlje idu istim putem”, dodala je.

Ruski mediji spekulišu da bi Grajner mogla da bude razmijenjena za istaknutog ruskog trgovca oružjem Viktora Buta, koji se nalazi u zatvoru u Sjedinjenim Državama, kao i da bi u razmjeni mogao da učestvuje i Pol Vilan, Amerikanac koji je zatvoren u Rusiji zbog špijunaže.

Američki zvaničnici nisu komentarisali izglede za takvu “trgovinu”. Ruski zvaničnici rekli su da se o razmjeni ne može razgovarati do okončanja sudskog postupka protiv Grajnera. Nejasno je koliko će suđenje trajati, ali sud joj je odredio pritvor do 20. decembra.

Na jednom od prethodnih suđenja objavljeno je pisano svjedočenje ljekara u kome se kaže da ju je ovlastio da koristi kanabis za ublaživanje bolova.

Bonus video: