Sve evropske zvijezde na Eurobasketu, samo nema Vučevića

Sada, kada će se Eurobasket održati nakon petogodišnje pauze, sve najveće zvijezde evropske košarke su odlučile da se pojave na šampionatu koji će organizovati Njemačka, Gruzija, Italija i Češka. Zapravo, sve sem dvostrukog ol-star igrača, crnogorskog asa Nikole Vučevića

18231 pregleda 49 komentar(a)
Posljednji meč za Crnu Goru odigrao na Svjetskom prvenstvu 2019. protiv Japana: Nikola Vučević, Foto: FIBA
Posljednji meč za Crnu Goru odigrao na Svjetskom prvenstvu 2019. protiv Japana: Nikola Vučević, Foto: FIBA

Ranije, kada su se evropska prvenstva igrala na svake dvije godine, dešavalo se da najveće zvijezde iz NBA propuste kontinentalne šampionate, a da se pojave na olimpijskim igrama i svjetskim prvenstvima, koja su se organizovala naizmjenično parnim godinama.

Sada, kada će se Eurobasket održati nakon petogodišnje pauze, sve najveće zvijezde evropske košarke su odlučile da se pojave na šampionatu koji će organizovati Njemačka, Gruzija, Italija i Češka.

Zapravo, sve sem dvostrukog ol-star igrača, crnogorskog asa Nikole Vučevića. Centar Čikaga je selektoru i čelnicima KSCG rekao da želi da odmori ovog ljeta sa porodicom, iako je posljednju utakmicu odigrao 27. aprila, a nova sezona počinje 18. oktobra.

Osim njega, na Eurobasketu neće biti ni srpskog beka Bogdana Bogdanovića, ali njega nema zbog opravdanog razloga, jer je operisao čašicu koljena. Zbog teške povrede koljena nema ni španskog plejmejkera Rikija Rubija.

Svi ostali, koji su pozvani, prihvatili su da se pojave na Eurobasketu.

Najviše NBA igrača imaće Francuska - Evana Furnijea, Rudija Gobera, Timotea Luvavu-Kabaroa, Tea Maledona i Franka Ntilikinu. Nema samo Nikole Batuma, koji se oprostio, i mladog Kilijana Hejsa, jer nije ni pozvan.

Njemačku će predstavljati braća Franc i Moric Vagner, Denis Šreder i Danijel Tajs, Tursku, koja će igrati protiv „crvenih” 1. septembra na otvaranju grupe A u Tbilisiju Džedi Osman, Alperen Šengun, Omer Jurtseven i Furkan Korkmaz, Hrvatsku Bojan Bogdanović, Dario Šarić i Ivica Zubac, a Grčku braća Janis Adetokunbo, Tanasis Adetokunbo i Tajler Dorsi.

Kao i Grčku, i Srbiju će predstavljati dvostruki uzastopni dobitnik nagrade za najkorisnijeg igrača NBA, Nikola Jokić, kao i ruki Nikola Jović i Aleksej Pokuševski. Na spisku Svetislava Pešića je i Nemanja Bjelica, koji je nedavno titulom sa Golden Stejt Voriorsima završio avanturu „preko bare”.

Sloveniju će predstavljati jedan od najboljih igrača na planeti, Luka Dončić, nastup Gorana Dragića je još pod znakom pitanja, a timu će sigurno biti Vlatko Čančar.

Za Španiju će igrati braća Vili i Huanćo Ernangomes, kao i Usman Garuba, za Gruziju bivši centar Budućnost Volija Goga Bitadze i Sandro Mamukelašvili, a za Italiju novajlija Simone Fontekio i iskusni Danilo Galinari.

Litvance će predvoditi dva sjajna centra, Jonas Valančunas i Domantas Sabonis, a Ukrajinu Aleks Lenj i Svjatoslav Mihajljuk.

Na listi zemalja koje će imati po jednog igrača iz NBA su Crna Gora zbog Marka Simonovića, BiH (Jusuf Nurkić), Finska (Lauri Markanen), Izrael (Deni Avdija) i Poljska, sa devetim pikom sa posljednjeg drafta, Džeremijem Sohanom.

Na listi koju je objavio specijalizovani portal „Eurohoops” je 41 igrač, ali će se vjerovatno proširiti za još jedno ime, jer Česi nisu objavili spisak, a na njemu bi trebalo da bude Vit Krejči iz Oklahome.

Bonus video: