Preminuo legendarni Bil Rasel

Rasel je bio kamen temeljac čuvene generacije Bostona, a u karijeri je 11 puta osvojio NBA prsten

31405 pregleda 3 komentar(a)
Bil Rasel, Foto: Shutterstock
Bil Rasel, Foto: Shutterstock

Legendarni košarkaš Bil Rasel preminuo je danas u 88. godini, prenosi ESPN.

Rasel je bio kamen temeljac čuvene generacije Bostona - u dresu Seltiksa igrao je 15 godina, 12 puta stizao do finala i osvojio 11 titula, osam puta uzastopno. Bio je šampion od 1957, od 1959. do 1966, 1968 i 1969. godine.

Imao je peh 1958. godine kada se povrijedio u finalnoj seriji protiv Sent Luisa. Rezultat u finalnoj seriji bio je 2:2, a onda se Rasel povrijedio, pa je ekipa naredna dva meča izgubila.

Pet puta je bio MVP lige, 12 puta je učestvovao na Ol-staru i jedan je od najboljih NBA košarkaša svih vremena i najboljih skakača.

Karijeru je završio sa 21.620 skokova, u prosjeku 22,5. Imao je 12 uzastopnih sezona u kojima je uhvatio više od hiljadu lopti.

Rasel je 2011. godine odlilkovan najvišim priznanjem SAD - dobio je Predsjedničku medalju slobode, a šest godina kasnije NBA mu je dodijelila nagradu za životno djelo.

Rođen je u Luizijani 1934. godine. Srednju školu je pohađao u Ouklendu, a zahvaljujući visini dobio je stipendiju u San Francisku.

"Bio sam inovator. Počeo sam da blokiram šuteve, iako nikad ranije nisam vidio da je to neko radio", rekao je Rasel za Njujork tajms 2011. godine.

Kako se bližio NBA draft 1956. godine generalni menadžer Seltiksa Red Ojerbah je bio nestrpljiv da doda Rasela u svoju ekipu. Izgradio je ofanzivnu mašinu oko Kuzija, Šarmana, i Makolija, ali mu je nedostajao igrač koji će biti dobar u odbrani i koji može da uhvati dosta lopti.

A Rasel je bio taj dio u slagalici. Bio je čovjek koji je donio košarkašku revoluciju...

Ušao je u istoriju i tako što je postao prvi tamnoputi trener u američkom profesionalnom sportu i u dvostrukoj ulozi igrača i trenera vodio Boston do dvije titule.

Bonus video: