Amerikanci nude "trgovca smrti" u zamjenu za rusku košarkašicu

Grajner, dvostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje s reprezentacijom SAD i zvijezda WNBA, zadržana je na moskovskom aerodromu Šeremetjevo 17. februara sa bočicama u kojima je bilo ulje kanabisa u njenom prtljagu

4163 pregleda 0 komentar(a)
Grajner dolazi u sudnicu, Foto: Reuters
Grajner dolazi u sudnicu, Foto: Reuters

Američka košarkašica Britni Grajner vratila se u utorak pred ruski sud jer su SAD pokušale da izdejstvuju njeno oslobađanje razmjenom zatvorenika kako bi joj pomogle da izbjegne do deset godina zatvora zbog optužbi za transport droge.

Grajner, dvostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje s reprezentacijom SAD i zvijezda WNBA, zadržana je na moskovskom aerodromu Šeremetjevo 17. februara sa bočicama u kojima je bilo ulje kanabisa u njenom prtljagu.

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je u srijedu da su SAD dale "značajnu ponudu" Rusiji za oslobađanje američkih državljana zatočenih u Rusiji, uključujući Grajner i bivšeg marinca Pola Vilana.

Izvor je rekao da je službeni Vašington voljan da razmijeni osuđenog trgovca oružjem Viktora Buta, poznatog kao "Trgovac smrti".

Rusija je rekla da još nije postignut dogovor, a Grajner vjerovatno neće biti razmijenjena dok ne bude donijeta presuda, što bi moglo biti sredinom avgusta.

Grajner (31) je priznala krivicu za optužbe protiv nje, ali je negirala da je namjeravala da prekrši ruski zakon.

Dvostruka olimpijska pobjednica posvjedočila je prošle sedmice da ne može da shvati kako su bočice završile u njenom prtljagu, nagađajući da ih je vjerovatno nenamjerno spakovala dok je žurila sa pakovanjem.

Na suđenju je objavljeno i pismo ljekara u kome se navodi da ulje kanabisa ona koristi u medicinske svrhe.

Grajner je u Moskvu stigla da se pridruži ruskoj ekipi UMMC Jekaterinburg za plej-of.

Ona je godinama, u pauzi WNBA lige, igrala u dresu Jekaterinburga.

Bonus video: