Rusko tužilaštvo: Devet i po godina zatvora za američku košarkašicu

Mediji su javili da je službeni Vašington voljan da za Grajner razmijeni i osuđenog trgovca oružjem Viktora Buta, poznatog kao "Trgovac smrti"

6470 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Rusko tužilaštvo tražilo je danas pred sudom u Himkiju zatvorsku kaznu od devet i po godina za američku košarkašicu Britni Grajner zbog posjedovanja kanabisa.

Suđenje se privodi kraju skoro šest mjeseci od hapšenja košarkašice na moskovskom aerodromu i naknadnog pritvora.

To je slučaj koji je dostigao najviše nivoe američko-ruske diplomatije.

Košarkašica Finiks Merkjurija suočava se sa kaznom zatvora do 10 godina. Osuđujuća presuda se čini gotovo izvjesnom, s obzirom na to da je Grajner priznala da je u prtljagu imala bočice sa uljem kanabisa.

Advokati dvostruke olimpijske šampionke su tokom suđenja ponovili njenu tvrdnju da nije imala zločinačke namjere i da je ulje kanabisa dospjelo u torbu jer se na brzinu pakovala.

Oni su za svjedoke pozvali članove njenog ruskog kluba za koji igra van sezone u WNBA ligi, koji su govorili o njenom karakteru, a priložili su pismeno svjedočenje ljekara koji je rekao da joj je prepisao kanabis za liječenje bolova.

Takođe, rečeno je da je Grajner nenamjerno u Rusiju donijela to ulje, pošto ga je koristila kao lijek dok je boravila u Arizoni, gdje je legalizovana marihuana u medicinske svrhe.

Tužilac Nikolaj Vlasenko rekao je da je košarkašica namjerno donijela kanabis u Rusiju.

Nije poznato kada će presuda biti donijeta. Ako Grajner ne bude oslobođena, pažnja će biti usmjerena na mogućnost razmjene zatvorenika.

Mediji su javili da je službeni Vašington voljan da za Grajner razmijeni i osuđenog trgovca oružjem Viktora Buta, poznatog kao "Trgovac smrti".

Bonus video: