Danilo Ivanović: Na narednom prvenstvu jurimo zlato

Danilo Ivanović, član bronzane U20 košarkaške selekcije, vjeruje da će njegova generacija tek pokazati koliko vrijedi

8078 pregleda 5 komentar(a)
Danilo Ivanović na četvrtfinalnoj utakmici protiv Hrvatske, Foto: Fiba.basketball
Danilo Ivanović na četvrtfinalnoj utakmici protiv Hrvatske, Foto: Fiba.basketball

Početkom jula košarkaška reprezentacija Crne Gore je priredila senzaciju, u kvalifikacijama za Mundobasket savladala Francusku u Podgorici, onda tu pobjedu potvrdila na gostovanju Portugalu i nastavak takmičenja dočekuje sa ogromnim šansama da se drugi put zaredom plasira na šampionat svijeta.

Na uspjeh košarkaša nadovezala se mlada ženska reprezentacija, koja je osvojila Evropsko prvenstvo B divizije u Skoplju. Mlade košarkašice su upisale svih sedam pobjeda, igrale moćno protiv svakog rivala i na kraju izborile plasman u A diviziju.

A uspješno crnogorsko košarkaško ljeto krunisala je muška U20 selekcija. Tim Dušana Dubljevića je na Evropskom prvenstvu u Podgorici osvojio bronzanu medalju i ostvario veliki uspjeh - osvojena je prva medalja u muškoj košarci nakon 2017. godine, kada su kadeti, takođe u Podgorici, osvojili srebro na prvenstvu Evrope.

Prije početka turnira Dubljević je rekao da je opstanak u A diviziji cilj, a sve preko toga bonus.

A bonus je i to što je čak sedam košarkaša u selekciji 2003. godište. Jedan od njih, Danilo Ivanović, smatra da je ekipa napravila veliki uspjeh, a najavljuje da bi na sljedećem turniru ova generacija mogla da ode i po zlato.

Danilo Ivanović
Danilo Ivanovićfoto: Fiba.basketball

- Shvatamo da smo ostvarili veliki uspjeh, poslije onog kadeta iz 2017. godine. Svi pričaju o nama. Ova bronzana medalja će nam značiti u daljim karijerama - kazao je Ivanović za “Vijesti”.

Početak turnira nije bio dobar - Crna Gora je ubjedljivo poražena od Poljske (83:62). Uslijedile su pobjede u neizvjesnim mečevima sa Turskom i Njemačkom, potom još jedna drama - u osmini finala protiv Češke, a nakon toga blistava partija u četvrtfinalu i trijumf nad Hrvatima.

Danilo Ivanović
Danilo Ivanovićfoto: Fiba.basketball

Litvanija je bila rival u polufinalu - Crna Gora je u posljednjoj četvrtini uspjela da nadoknadi 11 poena minusa, ali je ostala bez plasmana u finale. Porazu su kumovali i arbitri, koji nisu dosudili očigledan faul nad Fedorom Žugićem, 28 sekundi prije kraja, pri rezultatu 65:63. U meču za bronzu savladan je Izrael.

- Poraz od Poljske je bio šamar. Shvatili smo da moramo drugačije da igramo. Imamo sedam igrača koji su 2003. godište. Ta utakmica nam je pokazala da u svaki meč moramo da uđemo najjače, da damo sve od sebe, igramo odbranu preko cijelog terena i tako smo radili iz utakmice u utakmicu i stigli do velikog uspjeha. Pokazali smo potencijal - i u defanzivnom i u ofanzivnom smislu. Siguran sam - ako ne bude kakvih povreda, a nadam se da neće - da ćemo se svi odazvati za naredno prvenstvo i pokušati da osvojimo zlato, jer igramo srcem za državu i za crnogorski dres - poručio je Ivanović.

I mladi plej je, kako je prvenstvo odmicalo, igrao sve bolje. Prosječno je postizao 6,7 poena, uz 2,7 asistencija.

- Odigrao sam dobro prvenstvo. Svi smo imali svoj zadatak. Igram plejmejkera, moj posao je da vodim ekipu na terenu i mislim da sam ga dobro odradio. Iz meča u meč sam igrao bolje i pomagao ekipi do kraja prvenstva.

Ivanović je prethodne sezone debitovao za prvi tim SC Derbija. Igrao je u Prvoj crnogorskoj ligi, zabilježio je i minute u AdmiralBet ABA ligi.

- Imam još dvije godine ugovora SC Derbijem. Uskoro počinjemo pripreme za narednu sezonu. Nastavljam da se borim kroz ABA ligu i kroz crnogorsku ligu - zaključio je Ivanović.

Bonus video: