Udovica Kobija Brajanta: Uništena sam, povrijeđena, slomljena...

Vanesa Brajant tvrdi da je žrtvama povrijeđeno pravo na privatnost te da je rodbini nanesena "velika bol", zbog čega od države Kalifornije traži novčanu odštetu čiji iznos još nije preciziran, ali koji bi prema pisanju američkih medija mogao da iznosi i "nekoliko miliona dolara"

16655 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Udovica Kobija Brajanta, Vanesa Brajant, u petak je optužila vlasti za ilegalno širenje fotografija tijela njenog tragično nastradalog supruga i njihove kćerke Đijane (13 godina), koji su izgubili život u helikopterskoj nesreći.

"Osjećam se uništeno, slomljeno, povrijeđeno i izdano od strane zaposlenika okruga koji su objavili fotografije", rekla je pred sudom u Los Anđelesu, dodavši da još nije vidjela te fotografije jer ih želi "zapamtiti onakvim kakvi su bili".

Ove izjave su stigle tokom osmog dana suđenja nakon tužbe koju je žena legendarnog košarkaa podnijela protiv okruga Los Anđelesa nakon što je nekoliko zamjenika šerifa i pripadnika vatrogasne službe među njegovim poznanicima proširilo fotografije beživotnih tijela Kobija i njegove kćerke u jednom od kafića.

Vanesa Brajant tvrdi da je žrtvama povrijeđeno pravo na privatnost te da je rodbini nanesena "velika bol", zbog čega od države Kalifornije traži novčanu odštetu čiji iznos još nije preciziran, ali koji bi prema pisanju američkih medija mogao da iznosi i "nekoliko miliona dolara".

Osim toga, tokom svjedočenja, uvjeravala je da trpi emotivni stres zbog "straha" da će ona ili njena djeca u budućnosti pronaći "užasne fotografije svojih najmilijih na internetu".

Nije mogla ni da suzdrži suze opisujući kako je morala da "napusti kuću" da je porodica ne bi vidjela kako plače kada je u članku u Los Anđeles Tajmsu pročitala da se fotografije navodno šire internetom.

Ovu tužbu zajedno su podnijeli Vanesa Brajant i Kris Čester, udovac koji je izgubio suprugu i kćer, takođe staru 13 godina, u nesreći iz januara 2020. godine u kojem je smrtno stradalo devet ljudi.

Tokom otvaranja suđenja prošle sedmice, advokat Vanese Brajant, Luis Li, utvrdio je da fotografije nisu snimljene u službenu svrhu istrage nesreće, već da postanu "vizuelni trač" i ponize žrtve.

"Bili su više puta podijeljeni ljudima koji nisu imali apsolutno nikakav razlog da ih prime", utvrdio je Li.

Odbrana je sa svoje strane tvrdila da se fotografije nisu pojavile na internetu dvije i po godine od nesreće te da stoga nema razloga za pomisao da bi tako nešto sada moglo da se dogodi.

Posljednjih dana oglasilo se i nekoliko uključenih u cijeli slučaj, a njihova se verzija temelji na činjenici da su fotografije s mjesta nesreće već izbrisali te da su ih podijelili s drugim ljudima.

Prošle godine Vanesa Brajant je postigla finansijsku nagodbu s helikopterskom kompanijom koju je je tužila za nesreću.

U februaru 2021. godine istražitelji su tvrdili da je pilot helikoptera bio dezorijentisan zbog magle i tvrdili da nije slijedio utvrđeni protokol pilotiranja.

Bonus video: