Francuzi se uozbiljili u 2. poluvremenu, Litvanija u finišu stigla do trijumfa nad Mađarima

Francuska i Litvanija imaju po 13, Crna Gora 12, BiH, Mađarska i Češka po 10 bodova

6142 pregleda 0 komentar(a)
Sa utakmice Francuske i Češke, Foto: fiba.basketball
Sa utakmice Francuske i Češke, Foto: fiba.basketball

Košarkaške reprezentacije Francuske i Litvanije upisale su po trijumf na startu druge faze kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Francuzi su na domaćem terenu savladali Češku 95:60, dok su Litvanci u gostima bili bolji od Mađarske 88:78 .

Obje selekcije su teže nego što se očekivalo i nego što rezultat govori (naročito u slučaju Francuske) došle do pobjede. Francuska je u prvom poluvremenu samo jednom imala prednost (16:14 nakon slobodnih bacanja Ertela), dok je Češka bila sjajna u prvih 20 minuta. Jan Veseli i saigrači imali su dvocifrenu prednost, koja je u jednom trenutku iznosila maksimalnih 12 poena (37:25 poslije zakucavanja Veselog).

Do odlaska na odmor Francuzi su smanjili na podnošljivih minus četiri - 42:38, pa su u drugom poluvremenu dodali gas i ubjedljivo slavili.

Domaća selekcija je odigrala sjajno treću četvrtinu, postigla 28, primila osam poena, preokrenula i riješila pitanje pobjednika.

Najefikasniji kod Francuza bili su Luvavu i Jabusele sa po 16 poena, dok je Gober ubacio 14.

Na drugoj strani je najbolji bio Hruban sa 14 poena.

A Litvanci su takođe morali da se pomuče da dođu do pobjede. Nakon prilično izjednačene prve četvrtine, baltička selekcija je u drugoj vodila i devet razlike (30:21). Domaći se nisu predavali, u nekoliko navrata uspjeli da izjednače, ali su na odmor Litvanci otišli sa prednošću - 42:38.

Kada je Jonas Valančijunas pogodio oba bacanja za 52:42 djelovalo je da je sve riješeno. Ali, domaćin je konstantno prijetio, a onda nakon poena Vojvode u posljednjoj četvrtini i izjednačio - 72:72.

Uslijedila je neizvjesna završnica, a pobjednik je odlučen u posljednja dva minuta - Litvanija je sa šest vezanih poena otišla na 82:76 i otklonila sve dileme.

Sabonis i Valančijunas su imali po 17 poena, a Kuzminskas 14.

Kod Mađara je najefikasniji bio Hanga sa 21 poenom.

Nakon večerašnjih mečeva stanje u grupi je sljedeće: Francuska i Litvanija imaju po 13, Crna Gora 12, BiH, Mađarska i Češka po 10 bodova. Na Mundobasket idu tri prvoplasirane selekcije.

U subotu je naredno kolo, a sastaju se: Litvanija - Crna Gora, BiH - Francuska i Češka - Mađarska.

Bonus video: