FOTO I VIDEO Kad sistem sruši anarhiju: Crna Gora otvorenih očiju sanja novi let na Daleki istok

Košarkaši Crne Gore kolektivnom igrom, u kojoj se svakog trenutka znalo ko šta radi, ubjedljivo savladali Bosnu i Hercegovinu (88:69) na početku druge faze kvalifikacija za Mundobasket

28557 pregleda 9 komentar(a)
Foto: KSCG
Foto: KSCG

Kada bi neko pravio studiju koliko timska igra u kolektivnim sportovima može da bude bitnija od individualnih kvaliteta, kao primjer bi mogao da uzme sinoćnju utakmicu košarkaša Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

NBA as Jusuf Nurkić i MVP najjače lige u Evropi, španske ACB - Džanan Musa, predvodili su anarhiju u redovima „zmajeva”, a nije se znalo ko gdje vuče.

Možda bi to prošlo protiv nekog drugog, ali ne i tima Boška Radovića, u kojem se tačno znalo ko šta radi, pogotovo u odbrani, kojom su „crveni” neutralisali sve i stigli do ubjedljive pobjede na startu druge faze kvalifikacija za Mundobasket - 88:69.

Crna Gora sada ima dva boda više od Češke, BiH i Mađarske i „nacrtanu” situaciju da pobjedama kod kuće protiv Češke, a možda i Litvanije, drugi put zaredom stigne do najveće svjetske smotre.

U prvih nekoliko minuta, ekipe su bile ravnopravne, a onda je krenula serija domaćih. Ulazak Marka Simonovića kao da je bila iskra koja se čekala da „zapali” tim jer su nakon njegovog zakucavanja u prvom kontaktu s loptom svi dobili energiju, razigrali se, pa je uslijedila serija 13:2 za 24:15.

Ubrzo je Vladimir Mihailović sjajnom fintom bacio na pod Adina Vrapca i pogodio trojku za plus 10 (27:17) i erupciju oduševljenja u „Morači”. Bek Mornara je još jednom bio precizan iza linije 6,75 za 34:22, da bi u 19. minutu bilo ogromnih 16 razlike (41:25).

Na startu nastavka je kapiten Bojan Dubljević pogodio trojku za, do tada, rekordnih plus 18 (44:26), a „zmajevi” konačno pronašli šut s iste distance - nakon jednog realizovanog od 12 pokušaja u 1. poluvremenu, Džon Roberson je dao tri bacanja nakon faula Kendrika Perija, a onda su on i Aleksandar Lazić pogodili i trojke.

To im je bilo dovoljno da priđu na 47:35, ali bliže nisu mogli, jer je proradila i crnogorska dalekometna artiljerija - prvo je Petar Popović ubacio svoju drugu trojku, a odmah za njim je to uradio i Dubljević za 20 razlike (55:35) na 15 minuta do kraja.

7 poena stajalo je pored imena i Jusufa Nurkića i Džanana Muse nakon tri četvrtine. Novi bek Reala je u posljednjoj dionici, kada je sve već bilo riješeno, ubacio još 12, a centar Portlanda još šest koševa

Od tog trenutka do kraja meča, razlika se stalno kretala između 14 i 22 poena, a konačnih plus 19 možda budu i jako bitni na kraju kvalifikacija, jer bi koš-razlika mogla da odlučuje koja će selekcija iz grupe K ići na Daleki istok.

Za sada se čini da su Francuska i Litvanija sigurne, a Crna Gora ima velika dva boda više od rivala za 3. poziciju.

U posljednjem minutu Radović je dao šansu debitantu Zoranu Vučeljiću i izvukao Mihailovića, Dubljevića i Perija, koji su dobili zaslužene aplauze...

„Crveni” u subotu gostuju Litvaniji u Kaunasu, odakle će u nedjelju produžiti ka Tbilisiju, gdje 1. septembra igraju sa Turskom na otvaranju 41. Eurobasketa.

CRNA GORA - BIH 88:69 (18:15, 23:11, 25:20, 22:23)

Podgorica - Dvorana „Morača”. Gledalaca: 4.500. Sudije: Konde (Španija), Lucis (Letonija), Štraube (Njemačka).

Crna Gora: Vučeljić, ILIĆ, Mihailović 20 (4-3), Pavlićević, RADONČIĆ 6 (2-0), Simonović 6, Radović 10 (4-2), DUBLJEVIĆ 12 (2-1), Nikolić, Drobnjak 4 (2-2), POPOVIĆ 15, PERI 15 (2-2).

Bosna i Hercegovina: NURKIĆ 13 (8-5), ROBERSON 20 (7-7), Atić 2, HALILOVIĆ 5 (4-3), Gegić 4 (1-0), Kamenjaš, Čampara, MUSA 19 (7-6), Penava, Lazić 3, Sulejmanović, VRABAC 3 (2-1).

Košarkaška reprezentacija Crne Gore
foto: KSCG

Najtužnije ovacije

Rana sa Cetinja, koja nikada neće zarasti, obilježila je i sinoćnju utakmicu. Najvatreniji navijači su preko cijele tribine raširili transparent „Srca naša sa 10 rana, Cetinje će viđet boljih dana”, a sredinom 1. četvrtine su počeli da uzvikuju „Cetinje”.

Svi u „Morači” su ustali i aplaudirali nekoliko minuta. Bile su to najtužnije ovacije...

Bonus video: