Rasterećena Crna Gora traži čudo u zemlji košarke

Košarkaši Crne Gore danas (18.30 časova) u 2. kolu druge faze kvalifikacija za Mundobasket gostuju jednoj od najjačih evropskih selekcija, Litvaniji. Tim Boška Radovića bez imperativa, ali će pokušati da pokvari jubilej domaćima

15230 pregleda 13 komentar(a)
Foto: KSCG
Foto: KSCG

Pogled na tabelu grupe K kvalifikacija za Mundobasket u Japanu, Indoneziji i Filipinima budi najljepša osjećanja kod svih navijača Crne Gore, jer je tim Boška Radovića samo bod ispod velikana Francuske i Litvanije, a dva koraka ispred BiH, Češke i Mađarske.

Do kraja kvalifikacija je ostalo pet kola, “crveni” imaju ogromnu šansu da drugi put zaredom budu učesnici svjetskih prvenstava, jer će im u nekim kalkulacijama za to možda biti dovoljna još samo jedna pobjeda nad Češkom.

Ali, ekipi je samopouzdanje poraslo nakon senzacionalne pobjede nad Francuskom i rutinske protiv Portugala početkom jula, što se najbolje vidjelo u laganom trijumfu nad BiH prije tri dana.

Zbog toga, niko u crnogorskom taboru ne diže bijelu zastavu ni pred današnje gostovanje u zemlji košarke i duel sa jednom od najboljih evropskih selekcija, Litvanijom.

“Zelena šuma” svoj 900. meč u istoriji čeka u odličnmom raspoloženju, jer je u pripremnom periodu po dva puta savladala Španiju, Finsku i Estoniju, jednom i Holandiju, a onda i dobila upozorenje da ne smije da se previše zanese, jer je tek u posljednja dva minuta slomila otpor Mađarske u Sombatelju.

- Naravno da nam ove tri uzastopne pobjede, u prošlom “prozoru” protiv Francuske i Portugala, a sada nad Bosnom i Hercegovinom, daju “život” i nadu da možemo do Svjetskog prvenstva. Normalno je da je samopouzdanje poraslo poslije takvih pobjeda - priznaje selektor Radović.

”Crveni” su protiv BiH odigrali izuzetan meč i najavili da bi mogli da “pokažu zube” i u “Žalgirio areni”.

- Na kraju je bilo plus 19, ali nije bila to baš laka utakmica ni fizički, ni mentalno. Konačna razlika je veća nego što je kvalitet BiH, a dobro je što smo drugu fazu otvorili trijumfom. Želimo da odigramo dobru utakmicu i u Litvaniji i pokušamo da iznenadimo domaćina, koji je jedan od favorita za osvajanje medalje na Eurobasketu.

Problem za košarkaše Crne Gore biće što im je put do Baltika bio veoma dug, jer su na podgoričkom aerodromu bili prije sedam časova, a preko Istanbula i Viljnusa su u Kaunas stigli 14 sati kasnije.

- Put je bio dugačak, oporavak je kratak, ali trudićemo se da odigramo što bolje - naglašava Radović.

Na posljednje tri utakmice u kvalifikacijama, Crna Gora je primala manje od 70 poena.

- To nije iznenađenje za mene. I na prethodnim pripremama, koje su bile kraće, dosta akcenta smo stavili na odbranu, na detalje. Dobro smo se pripremili za BiH, primili svega 26 poena za poluvrijeme od reprezentacije koja ih u rukama sigurno ima mnogo više. Ključ tog meča je bila odbrana, tako će biti i protiv Litvanije.

Litvanija je, svakako, favorit. Kazis Maksvitis računa na sve zvijezde, predvođene NBA centrima Jonasom Valančunasom i Domantasom Sabonisom, tu su i šestorica igrača iz Evrolige...

- Rival je u punom sastavu, sa svim igračima iz NBA i Evrolige. Ko prati košarku zna o kako kvalitetnom timu se radi, ali na nama je da odigramo kvalitetnu utakmicu, da zaustavimo traniziciju rivala i taj stil koji nameću. Probaćemo da uvedemo meč u naš ritam i da se nadamo najboljem - zaključio je Radović.

900. meč u istoriji reprezentacije Litvanije biće večerašnji protiv Crne Gore. “Zelena šuma” je upisala 581 pobjedu, 317 poraza i jedan remi. Najviše utakmica je odigrao Saulijus Štombergas (208), a najbolji strijelac je Arturas Karnišovas (2.235).

Litvanci su tri puta bili evropski prvaci - 1937, 1939. i 2003. godine, imaju tri vezane olimpijske bronze (Barselona 1992, Atlanta 1996. i Sidnej 2000), kao i odličje istog sjaja sa Mundobasketa 2010. u Turskoj

Bonus video: