Srbija vodila 21 razlike, pa umalo prokockala pobjedu na Bosforu, Slovenci izgubili od Njemačke

Srbija imala 21 poen prednosti, pa tek u finišu došla do pobjede - 79:72

6537 pregleda 10 komentar(a)
Foto: fiba.basketball
Foto: fiba.basketball

Košarkaška reprzentacija Srbije savladala je večeras Tursku u Istanbulu 79:72 i upisala drugu pobjedu u drugom krugu kvalifikacija za Mundobasket.

Srbija je odigrala dva različita poluvremena - u prvom je ekipa Svetislava Pešića dominirala, nakon 20 minuta vodila 47:28, potom početkom treće četvrtine imala 21 poen viška (52:31), a onda se Turska razigrala.

Domaćin je na krilima Osmana, Korkmaza i Šenguna topio prednost rivala, a onda početkom četvrte četvrtine prišao na jednocifreni zaostatak (65:57 nakon slobodnih bacanja Korkmaza).

Srbija je više od dva minuta u posljednjoj četvrtini bila bez koša iz igre, Osman je vezao osam poena i Turska je izjednačila - 71:71 na tri minuta i 26 sekundi do kraja.

Ipak, do kraja meča Turska nije postigla koš iz igre, Osman je dva puta napravio faul u napadu, Kalinić je pogodio bitnu trojku (za 75:72, 82 sekunde prije kraja) i Srbija je upisala važnu pobjedu.

Najefikasniji kod Srbije bio je Nikola Jokić sa 24 poena i 10 skokova. Marko Gudurić i Nikola Kalinić su ubacili po 14, a Vladimir Lučić 11 poena.

U selekciji Turske najbolji je bio Osman sa 22 poena. Korkmaz je ubacio 18, a Šengun 17 poena.

Nakon ovog meča Srbija ima po tri pobjede i poraza, Turska dvije pobjede i četiri poraza.

A evropski šampion, Slovenija, poražen je danas u gostima od Njemačke - 90:71.

Slovenija je nakon ovog poraza na trećem mjestu sa skorom 5-3, dok je Njemačka lider grupe sa sedam pobjeda i jednim porazom.

Najefikasniji kod Njemačke bio je Denis Šruder sa 17 poena, dok je na drugoj strani najbolji bio Luka Dončić koji je meč završio sa 23 poena.

Dončić je sredinom treće četvrtine izvrnuo skočni zglob i morao je da izađe van terena. Kasnije se vratio, ali nije uspio da spriječi poraz svoje selekcije.

Bonus video: