Sve spremno za početak Eurobasketa, Nikolić: U odličnom smo stanju; Peri: Odbrana je ključ dobre igre

Crna Gora prvi meč na šampionatu igra u četvrtak (16.15) protiv Turske

10886 pregleda 1 komentar(a)
Trening košarkaša u Tbilisiju, Foto: KSCG
Trening košarkaša u Tbilisiju, Foto: KSCG

Košarkaška reprezentacija Crne Gore utakmicom protiv Turske u četvrtak (16.15) počinje učešće na Eurobasketu.

Crna Gora je u pripremnom periodu odigrala četiri meča - savladala je Holandiju i Sjevernu Makedoniju, a izgubila od Srbije i Slovenije. Potom je na startu drugog kruga kvalifikacija za Mundobasket naša selekcija nadigrala Bosnu i Hercegovinu (BiH), a onda je nakon dobrog prvog poluvremena izgubila od Litvanije.

"U odličnom smo stanju. Imali smo četiri pripremne utakmice, kasnije još dvije u kvalifikacijama za Mundobasket. Zadovoljni smo. Napravili smo dobar rezultat protiv BiH, protiv Litvanije smo bili dobri u prvom poluvremenu, ali se u trećoj četvrtini desio pad. Ali, ništa to ne znači - došli smo u dobrom stanju i mislim da će nam to značiti pred početak prvenstva", rekao je centar reprezentacije Zoran Nikolić.

Iako je protiv Litvanije prekinut niz od tri pobjede u kvalifikacijama, ekipa je u dobrom ritmu.

"Mnogo nam znače te pobjede i zbog ritma. Značiće nam i na početku prvenstva, jer prvi meč igramo protiv Turske, koja je veoma dobra ekipa. Dobro nam je došla utakmica protiv BiH. Mislim da Evropsko počinjemo u dobrom ritmu."

Nikolić na utakmici sa Litvanijom
Nikolić na utakmici sa Litvanijomfoto: Fiba.basketball

Tursku na Eurobasketu predvode NBA zvijezde - Alperen Šengun, Furkan Korkmaz i Džedi Osman. Tu su i igrači iz Evrolige poput Meliha Mahmutoglua, Sertača Šanlija, te Amerikanca Šejna Larkina. Trener je Ergin Ataman koji je sa Efesom dva puta zaredom osvojio Evroligu.

"Turska je odlična, kvalitetna ekipa. Ali, ne treba da se predamo i da odustanemo od pomisli na pobjedu. Idemo da pružimo maksimum, igramo našu igru i iskoristimo sve šanse koje nam se ukažu", smatra Nikolić.

Kendrik Peri smatra da su utakmice protiv BiH i Litvanije pokazale da Crna Gora može da igra protiv svih reprezentacija.

Peri
Perifoto: fiba.basketball

"Biće zabavno. U prethodnim utakmicama smo pokazali da možemo da se takmičimo sa svima, sve dok se držimo naše igre."

Bivši košarkaš Budućnost Volija smatra da su u posljednje dvije kvalifikacione utakmice za Mundobasket pokazale dobre stvari. Uvjeren je da Crna Gora može da igra protiv svih ekipa, a ključ dobre igre je - odbrana.

"Protiv BiH je bilo mnogo pozitivnih stvari, a i pobijedili smo tu utakmicu. Ali, i protiv Litvanije smo pokazali dobre stvari, naročito u prvom poluvremenu", kazao je Peri.

Bonus video: