U paklu Tbilisija čeka se crveno usijanje

Košarkaši Crne Gore sjutra (18.15 časova po lokalnom, 16.15 po našem vremenu) igraju s Turskom u 1. kolu 41. Eurobasketa. U prijestonici Gruzije “crvene” dočekalo veoma toplo vrijeme, ali pravo usijanje kreće kad počnu utakmice

16549 pregleda 7 komentar(a)
Pokazao da može da “uskoči u patike” Nikole Ivanovića: Kendrik Peri na utakmici sa BiH, Foto: KSCG
Pokazao da može da “uskoči u patike” Nikole Ivanovića: Kendrik Peri na utakmici sa BiH, Foto: KSCG

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Kada slijećete u Tbilisi i spustite se ispod oblaka, prvo što vidite su nepregledni vrhovi Velikog Kavkaza, mnogi još bijeli od snijega. U njihovom podnožju, makar tamo gdje čovjek nije umiješao prste, ne raste ni travka, kao da je grad usred pustinje.

I temperatura je bila prava pustinjska - na benzinskoj pumpi, na širokom bulevaru koji od aerodroma “Šota Rustaveli” vodi do centra, pokazivalo je da je 38 stepeni Celzijusa, za šta je i taksista konstatovao da je pretoplo za ovo doba godine. Vrelo će biti i narednih dana, a za ljubitelje “kraljice igara” kreće pravo usijanje jeć će prijestonica nekadašnje sovjetske republike od sjutra do 7. septembra biti domaćin grupe A na 41. Eurobasketu.

Među šest selekcija koje će se boriti za prve četiri pozicije i odlazak u Berlin u osminu finala biće i Crna Gora, koja će šanse za selidbu u glavni grad Njemačke tražiti 3. i 4. septembra protiv Belgije i Bugarske, a na zatvaranju grupe i u duelu sa domaćinom, oslabljenim teškom povredom kapitena Tornikea Šengelije. Te utakmice su prava šansa, ali ko smije da tvrdi da selekcija koja je savladala Francusku, a prije sedam dana bila veoma ubjedljiva i protiv Bosne i Hercegovine, nema šansi protiv Turske i Španije?

Upravo će Turci, koji su u Tbilisi stigli nakon dva neugodna poraza od Letonije i Srbije u kvalifikacijama za Mundobasket i igrom koja ne obećava, biti prvi suparnik izabranika Boška Radovića sjutra u 18.15 časova po lokalnom, odnosno 16.15 po crnogorskom vremenu.

- Biće zabavno i vrlo uzbudljivo. Kada vidite protivnike u grupi, vidite da je puno talenta u svim ekipama, svaki meč će biti pravi takmičarski. Naš fokus mora da bude na nivou 40 minuta, bez obzira na to protiv koga igramo - poručio je Kendrik Peri.

Osmi Amerikanac koji je zaigrao za Crnu Goru je na utakmicama sa BiH i Litvanijom u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Japanu, Indoneziji i Filipinima pokazao da može da “uskoči u patike” Nikole Ivanovića. Momak koji je u prošloj polusezoni nosio dres Budućnost Volija je velikom željom, pogotovo u odbrani, “kupio” simpatije navijača, ali i svih u nacionalnom timu.

- Svi kažu da odbrana osvaja titule zato moramo da razmišljamo kako da defanzivno zaustavimo rivale, bez obzira na to ako nešto u napadu ne bude išlo. Znamo da će biti utakmica na kojima ćemo dobro pogađati, ali i onih na kojima šutevi neće biti precizni. Zbog toga odbrana i trud moraju da budu na nivou - naglasio je 30-godišnjak koji je ovog ljeta potpisao za Unikahu.

Iako su prije četiri dana poraženi od Litvanije u Kaunasu, “crveni” su u dobrom raspoloženju doputovali u Tbilisi, jer su prvih 20 minuta odigrali sjajno protiv jednog od favorita za medalje na Eurobasketu. Mora, ipak, da se nađe rješenje da igra bude na nivou od početka do kraja.

- Pokazali smo da možemo da igramo protiv svakog, samo ako se držimo plana tokom svih 40 minuta. Imali smo veoma dobre periode igre na oba meča kvalifikacija, pogotovo protiv BiH, jer smo stigli do pobjede, ali smo i u duelu s Litvanijom pokazali neke veoma dobre stvari u 1. poluvremenu. Moramo da održimo te dobre stvari, malo se prilagodimo i budemo spremni da igramo cijeli meč.

Prvi plejmejker Crne Gore je zadovoljan i kako ga je ekipa prihvatila.

- Baš je dobro. Atmosfera je veoma pozitivna, momci ne glume, svi su me dočekali s raširenim rukama. Moramo da zadržimo taj zamah, vidjećemo šta će iz toga proisteći - zaključio je Peri.

Nikolić: Nema predaje, ne odustajemo od pobjede

Najveća konkurencija u crnogorskoj reprezentaciji, od prve utakmice protiv Bosne i Hercegovine 14. avgusta 2008, uvijek je bila na poziciji “petice”. U prvim godinama je neprikosnoven bio tada najbolji centar u Evropi, a sadašnji predsjednik Košarkaškog saveza Crne Gore Nikola Peković, u reketima su trag ostavili i Đuro Ostojić, Blagota Sekulić, Vladimir Golubović, Slavko Vraneš, da bi potom primat preuzeli Tornjevi blizanci - Nikola Vučević i Bojan Dubljević.

NBA zvijezde sada nema (uzeo slobodno ljeto), stameni Nikšićanin je kapiten, a za minutažu na centarskim pozicijama konkurišu i Marko Simonović, Nemanja Radović, Aleksa Ilić i Zoran Nikolić, koji je zadovoljan kako ekipa igra u posljednje vrijeme.

- Odigrali smo četiri pripremne i dvije utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, svi smo zadovoljni u kakvom smo stanju. Protiv Bosne i Hercegovine smo ostvarili dobar rezultat, a u duelu s Litvanijom bili dobri prvih 20 minuta. Kasnije se desio pad, ali to ne mora ništa da znači. Mislim da smo u dobrom stanju i da će nam to značiti pred početak Eurobasketa - rekao je 26-godišnji Nikšićanin.

Doskorašnji centar Budućnost Volija je jedini igrač u timu Crne Gore koji još nema klub za narednu sezonu. Možda će zbog toga imati dodatni motiv na Eurobasketu.

- Mnogo je bitno ući u dobrom ritmu u prvenstvo. Prvi meč je protiv veoma dobre ekipe Turske, ali nam je dobro došla utakmica protiv BiH, koju smo pred našom publikom odigrali fantastično. Turci su izuzetno kvalitetni, ali ne bi trebalo da se predajemo i odustanemo od pomisli na pobjedu. Idemo da igramo našu igru, damo maksimum i iskoristimo sve šanse koje nam se budu dozvolile - naglasio je Nikolić.

Bonus video: