Džedi Osman: Crna Gora ima dobru ekipu, najviše ćemo se fokusirati na Bojana Dubljevića

„Dubljević je tu, godinama igramo jedan protiv drugog, a on i Peri su sad lideri kada nema Vučevića. Sve su to odlični igrači, ali znamo da na Dubljević ide dosta lopti, tako da ćemo se malo više fokusirati na njega”, rekao je as Klivlend Kavalirsa za crnogorske medije

9277 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Vijesti
Foto: Vijesti

Od specijalnog izvještača „Vijesti”

Kao i prije tri godine u kineskom Donguanu, jedan od najvećih aduta selektora Turske Ergina Atamana, Džedi Osman, bez ikakvog oklijevanja je pristao na razgovor sa malobrojnom novinarskom ekipom iz Crne Gore.

As Klivlenda, rođen prije 27 godina u Ohridu kao sin Turčina i Bošnjakinje iz Novog Pazara, na jeziku svoje majke je govorio o očekivanjima pred duel sa „crvenima”, kao i ambicijama Turske na 41. Eurobasketu.

„Uvijek je najvažnija prva utakmica, pokazuje kako ćete da igrate na turniru. Ovo je i veoma važan meč za nas poslije poraza od Letonije i Srbije, potrebna nam je pobjeda i zbog morala i zbog dobrog početka. Neće nam biti prvi put da igramo protiv Crne Gore, susrijetali smo se često prethodnih godina. Dobro se znamo, biće jako zanimljiva utakmica”, istakao je Osman.

Turci su u kvalifikacijama za Mundobasket prvo poraženi u Letoniji 111:85, a prije tri dana u Istanbulu imali minus 21, potom stigli Srbiju, ali su „orlovi” serijom 7:0 završili meč i slavili 79:72.

„Protiv Letonije naša košarka nije bila na najvećem nivou, dok protiv Srbije u 1. poluvremenu nismo bili dobri, ali smo u drugom pokazali karakter koji može da nas dogura do dobrog rezultata na Evropskom prvenstvu. Svaku utakmicu bi trebalo da odigramo tako kao tih 20 minuta sa Srbijom”, naglasio je nekadašnji adut Anadolu Efesa.

Posljednji meč Crna Gora i Turska su odigrale baš na Mundobasketu u Kini u razigravanju za plasman od 17. do 32. mjesta, kada su „crveni” vodili 63:51 sredinom posljednje četvrtine, a onda izgubili 79:74.

„Crna Gora ima dobru ekipu, prije tri godine je imala i Nikolu Vučevića. Sada ga nema, ali znamo da igraju dobru košarku i da neće biti nimalo lako. Ako budemo igrali kao u 2. poluvremenu protiv Srbije, imaćemo dobru šansu da pobijedimo”, rekao je Osman.

Krilni košarkaš Klivlend Kavalirsa smatra da bi najviše pažnje trebalo da se obrati na Bojana Dubljevića.

„Dubljević je tu, godinama igramo jedan protiv drugog, a on i Peri su sad lideri kada nema Vučevića. Sve su to odlični igrači, ali znamo da na Dubljević ide dosta lopti, tako da ćemo se malo više fokusirati na njega”.

Cilj Turske je da što dalje dogura, a za to je neophodno da se upiše što više pobjeda u Tbilisiju, kako bi se u osmini finala dobio, uslovno rečeno, lakši rival iz „grupe smrti”, u kojoj su domaća Njemačka, aktuelni prvak Evrope Slovenija, olimpijski vicešampion Francuska i izuzetno jaka Litvanija, uz autsajdere BiH i Mađarsku.

„Imamo dobru, mladu ekipu, sa dosta talenta da napravimo nešto specijalno na ovom turniru. Sve to zavisi kako ćemo početi, ova grupa je veoma važna za nas i želimo da je završimo kao prvi”.

Po svim projekcijama, Turska i Španija bi trebalo da se bore za čelo grupe A, mada je „crvena furija” dosta oslabljena.

„Imaju nekoliko povrijeđenih igrača i nisu na istom nivou kao u nekoliko prethodnih godina. To je, ipak, Španija, ekipa koja će da odigra svaku utakmicu na najvišem nivou”, ističe krilo Turaka.

Po Osmanu, lista kandidata za titulu je dugačka.

„Tu su Srbija, Slovenija, Litvanija, Francuska... Ima veoma dobrih ekipa, ovo je jedno od najboljih i najtežih prvenstava Evrope posljednjih godina. Mislim da će biti veoma zanimljivo”, poručio je Osman na kraju.

Bonus video: