Radović: Protiv Turske su nam neophodni dobra odbrana i izuzetno disciplinovan napad

„Samo pojavljivanje na Eurobasketu je velika stvar za našu malu zemlju i crnogorsku košarku, srećni smo što smo tu. Imamo tešku grupu, na papiru su favoriti Španija i Turska, a ostale četiri selekcije će se boriti za dva mjesta. Nemamo sastav pun igrača iz NBA i Evrolige, ali imamo odličnu atmosferu u timu i veliko srce“, rekao je Radović na pres konferenciji

14367 pregleda 5 komentar(a)
Selektor Boško Radović sa prvim pomoćnikom Vladimirom Todorovićem i tim menadžerom Goranom Jeretinom, Foto: KSCG
Selektor Boško Radović sa prvim pomoćnikom Vladimirom Todorovićem i tim menadžerom Goranom Jeretinom, Foto: KSCG

Košarkaši Crne Gore sjutra u 16.15 časova protiv Turske u Tbilisiju počinju četvrti nastup na evropskim prvenstvima.

Na prethodnim šampionatima - 2011, 2013. i 2017. godine, „crveni” su stalno napredovali i redom upisivali jednu, dvije, pa tri pobjede i pomjerali se sa 21, preko 17, do 13. mjesta.

Možda je sada vrijeme da se napravi i korak više, iako je tim Boška Radovića, bar na prvom meču, autsajder.

Turci su, uz Španiju, favoriti za 1. mjesto u grupi A, a Crna Gora bi šansu za osminu finala trebalo da traži protiv Belgije, Bugarske i Gruzije.

„Samo pojavljivanje na Eurobasketu je velika stvar za našu malu zemlju i crnogorsku košarku, srećni smo što smo tu. Imamo tešku grupu, na papiru su favoriti Španija i Turska, a ostale četiri selekcije će se boriti za dva mjesta. Spremni smo, trenirali smo dobro posljednjih 35 dana. Nemamo sastav pun igrača iz NBA i Evrolige, ali imamo odličnu atmosferu u timu i veliko srce. Želimo da igramo dobru košarku i pokušamo da prođemo grupu“, rekao je Radović.

Na početku priprema je otpao prvi plejmejker Nikola Ivanović, zbog čega je propao plan da u Gruziju stigne američki bek Džona Radebou, već je mjesto naturalizovanog igrača zauzeo plejmejker Kendrik Peri.

„Posljednjih nekoliko godina se borimo sa tim stvarima. Imamo malu bazu, kad god se neko povrijedi to je problem. Ovog puta je to Nikola, ali smo to znali od početka priprema, pa smo birali između Radeboua i Perija, za kojeg smo se odlučili, jer je normalno da imamo startnog plejmejkera“.

Crna Gora je od obnavljanja nezavisnosti propustila samo Eurobasket 2015, a ovo će joj biti četvrto pojavljivanje na kontinentalnoj smotri. Uzgred, 2019. je postala najmanja zemlja koja je ikada nastupila na svjetskim prvenstvima.

„U našoj zemlji je normalno da budemo na prvenstvima Evrope i svijeta, ali je velika stvar samo se pojaviti ovdje. Naša zemlja je mala, mala je i baza igrača, ali pokušavamo da radimo najbolje što možemo sa mladima. Sve selekcije su nam ovog ljeta bile u A diviziji, što je nevjerovatno za tako malu državu. Sada smo ovdje, u dobroj smo situaciji i u borbi za Mundobasket, ali smo i dalje mnogo daleko. Važno je da do kraja dobijemo sve utakmice kući“.

Na pitanje šta je potrebno da se savlada Turska, Radović je u šali rekao da bi mogao da napiše dug elaborat.

„Neophodni su izvrsna odbrana i čvrstina, te neke fundamentalne stvari koje smo preskočili protiv Litvanije - skok u odbrani, slobodna bacanja i ziceri. Selekcije kao što je Litvanija, koja je po kvalitetu slična Turskoj, kažnnjavaju sve greške. Loša selekcija šuta je odmah kažnjena, moramo da imamo dobru odbranu i izuzetno disciplinovan napad“, zaključio je Radović.

Bonus video: