Senzacija izmigoljila iz ruku uz odluku o kojoj će se dugo raspravljati

Sve i da se dokaže da je Marko Simonović trebalo da dobije dva bacanja, a ne faul u napadu, ništa ne može da se promijeni - Turska je savladala Crnu Goru na startu grupe A u Tbilisiju (72:68)

28026 pregleda 21 komentar(a)
Bojan Dubljević i Marko Simonović na utakmici sa Turskom, Foto: Irakli Gedenidze/Reuters
Bojan Dubljević i Marko Simonović na utakmici sa Turskom, Foto: Irakli Gedenidze/Reuters

Od specijalnog izvještača „Vijesti”

Marko Simonović hvata loptu preko Džedija Osmana, okreće se ka košu i na 4,5 sekundi do kraja se začuje zvižduk pištaljke. Centar Čikaga kreće ka liniji za slobodna bacanja, misli da može da izbori makar produžetak, ako ne i pobjedu, a svi oko njega se hvataju za glavu, jer su vidjeli šta su dosudili arbitri - faul u napadu.

Time je propala šansa da Crna Gora upiše najveći trijumf na velikim takmičenjima, koš Furkmana Korkmaza sa pola terena uz zvuk sirene je samo zapečatio trijumf Turske (72:68) na otvaranju grupe A u Tbilisiju.

Da li je ta odluka bila ispravna ili ne? Zar je bitno? Nije samo ona bila sporna, već mnoge druge tokom cijelog meča, ali i svih drugih koje organizuje FIBA, jer u njima "pravdu" dijele drugorazredni arbitri, oni kojih nema u Evroligi i Evrokupu.

Sve i da se dokaže da je Simonović trebalo da dobije dva bacanja, a ne faul u napadu, ništa ne može da se promijeni.

Sjetite se Mornara i nestvarne greške sudija zbog koje je ispao iz FIBA Evropa kupa...

Za utjehu, "crvenima" ostaje činjenica da su bili makar ravnopravan rival ekipi prepunoj kvalitetnih igrača, da su timskom igrom još jednom pokazali da mogu da učine dosta na 41. šampionatu Evrope. Samo ne smiju da psihički padnu, poslije pobjede koja im je iskliznula iz ruku.

POPOVIĆ POKRENUO TIM, VAŽNA ROLA VUČELJIĆA

U uvodnim minutima je Turska imala prednost, ali joj Petar Popović nije dozvolio da se odvoji. Bek Budućnost Volija je dva puta hrabro otišao na polaganje pored gorostasnih centara rivala, a pogodio je i trojku za prvo vođstvo (9:8).

U finišu 1. četvrtine se istakao najmlađi član reprezentacije, 18-godišnji Zoran Vučeljić, koji je ubacio četiri poena i iznudio faul u napadu za vođstvo 18:14 na prvoj pauzi.

RAFAL MAHMUTOLUA I LARKINA

Simonović je početkom 2. četvrtine dva puta donosio plus šest, a potom pogodio i trojku za 25:18. Nažalost, ispadanjem u odbrani je kapitenu Turske i Fenerbahčea, Melihu Mahmutoluu, ostavljen prostor za najjače oružje - šut iza linije 6,75, što je on kaznio, sa dva pogotka smanjio na 25:24 i natjerao Boška Radovića da uzme tajm-aut.

Turci su zaključili seriju 8:0 i nakratko preokrenuli, "crveni" vratili plus tri, a onda se desilo ono čega smo se svi plašili - proradila je dalekometna paljba i Šejna Larkina, koji je ubacio tri trojke za nešto više od dva minuta. Potom je Alperen Šengun dao dva bacanja, a Osman sa dva vezana koša zaokružio niz svog tima od 12 poena bez odgovora za rekordnih plus 10 na poluvremenu (41:31).

KAPITEN UZALUD POKRENUO LAVINU

Dubljević je na startu 3. dionice prekinuo post dug preko četiri minuta, dva puta pogodio iz reketa, a onda i Simonović zakucao u kontri za 41:37 i Crna Gora je opet bila "živa". Vladimir Mihailović je na početku 26. minuta stvari vratio na nulu (44:44), a kapiten pogodio svoju drugu trojku za preokret na 47:44.

Pred 10 minuta odluke je bilo 53:51 za Turke, da bi Simonović posljednju četvrtinu otvorio trojkom, a Radović povisio na 56:53. Tada su već snovi o senzaciji prerasli u nadu da će Crna Gora izdržati do kraja...

Turci su na individualni kvalitet vratili plus tri, ali je Crna Gora imala spreman odgovor u liku momka koji je u Valensiji božanstvo - Bojana Dubljevića. Stameni Nikšićanin je preuzeo odgovornost, još jednom pokazao kakvo srce ima i sa dvije trojke u 36. minutu donio velikih pet razlike (66:61).

Larkin je potom realizovao samo jedno bacanje, Mahmutolu ubacio treću trojku, da bi Mihailović pogodio za 68:65. Turci su nakon dva neuspješna napada preko Šenguna smanjili, nakon čega je Kendrik Peri promašio flouter, a Furkan Korkmaz iz mnogo teže situacije preokrenuo na 69:68 na 23,6 sekundi do kraja.

Šengun je 8,4 sekundi prije posljednje sirene "ispucao" posljednji "mali" faul, a onda je uslijedila odluka o kojoj će se dugo, dugo pričati...

U grupi A je danas slobodan dan, a Crna Gora sjutra od 13.30 po našem vremenu igra protiv Belgije, koja je sinoć savladala domaću Gruziju.

TURSKA - CRNA GORA 72:68 (14:18, 27:13, 12:20, 19:17)

Tbilisi - "Arena Tbilisi". Gledalaca: 400. Sudije: Lancarini (Italija), Lucis, Salinš (Letonija).

Turska: Larkin 18 (2-1), HAZER 4 (2-2), Sajbir 1 (2-1), Bitim, OSMAN 15, Mahmutoglu 9, Kabadža, ŠANLI 4, Tundžer, KORKMAZ 9, ŠENGUN 12 (2-2), Osmani.

Crna Gora: Vučeljić 4 (2-2), Ilić, Mihailović 6, Pavlićević, RADONČIĆ 4, Simonović 13 (6-3), RADOVIĆ 8, Dubljević 18, NIKOLIĆ, Drobnjak, POPOVIĆ 7, PERI 8.

Bonus video: