Popović: Belgija je koncepcijski drugačija od Turske, puno šutiraju i visoki igrači

„U reketu imamo prednost maltene protiv svakog, jer su tu Bojan, Marko, Nemanja i Zoki, to moramo da koristimo. Mi imamo svoje adute, oni svoje, biće to nadmudrivanje i vidjećemo ko će proći bolje”, rekao je Petar Popović

5999 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Irakli Gedenidze/Reuters
Foto: Irakli Gedenidze/Reuters

Od specijalnog izvještača „Vijesti”

Na tri prethodna učešća na evropskim prvenstvima, košarkaši Crne Gore su na 16 utakmica upisali šest pobjeda - protiv Makedonije 2011. i 2013, Srbije u nevažnom meču 2013, te Mađarske, Češke i Rumunije.

U Tbilisiju su bili na pragu najvećeg „skalpa”, vodili do 23 sekunde prije kraja protiv Turske, kada je Furkan Korkmaz iz gotovo nemoguće situacije preokrenuo na 69:68, ali su poraženi u finišu koji je izazvao dosta polemika.

Moglo je to i da se izbjegne, ali je u završnici ponestalo i koncentracije u napadu, pa su u posljednja četiri minuta „crveni” ubacili samo dva poena.

„Moramo da budemo zadovoljni igrom koju smo pokazali, a svakako da nam nije lako što smo izgubili utakmicu koju smo imali praktično dobijenu. Najviše žalim za onim pogođenim šutem Korkmaza za preokret, bio je jako težak. Ali, ovo je turnirski tip takmičenja, moramo da izvučemo dobre stvari i da ih koristimo za sljedeće utakmice”, poručio je Petar Popović.

Crnu Goru sjutra od 13.30 časova po našem vremenu (15.30 po lokalnom) očekuje jedna od ključnih borbi za plasman u osminu finala. Rival je Belgija, koja je u 1. kolu nakon produžetaka savladala domaću Gruziju.

„Turska ima individualno veći kvalitet, ali je Belgija sinoć pokazala bolju igru nego Turci protiv nas. Igra timski, na svakom meču iskoči neko novi i ne znamo od koga da očekujemo da bude lider na terenu. Moramo da budemo na visokom nivou fizički 40 minuta, a znamo i koliko nam je bitna i drugačija utakmica nego prva”, naglasio je bek Budućnost Volija.

Belgija igra drugačije od Turske, šutira puno za tri poena (32 pokušaja protiv Gruzijaca, prosječno 27,1 na osam utakmica kvalifikacija za Eurobasket), a ima i znatno „tanju” centarsku liniju. To bi mogli da iskoriste Bojan Dubljević, Marko Simonović, Nemanja Radović, Zoran Nikolić i Aleksa Ilić.

„Belgija je koncepcijski drugačija, jer svi šire. Protiv Gruzije nisu imali post-ap, unutrašnju igru, ne insistiraju previše na tome, ali svi šutiraju. Puno šutiraju i visoki igrači, moramo da budemo spremni za to. U reketu imamo prednost maltene protiv svakog, jer su tu Bojan, Marko, Nemanja i Zoki, to moramo da koristimo. Mi imamo svoje adute, oni svoje, biće to nadmudrivanje i vidjećemo ko će proći bolje”.

Odavno se pričalo da će pobjede nad Belgijom i Bugarskom biti dovoljne za odlazak u Berlin na osminu finala, ali su se te kalkulacije promijene pobjedom „lavova” nad Gruzijom. Ne i planovi Crne Gore.

„Kada smo dolazili ovdje, znali smo da imamo veće šanse da pobijedimo Belgiju i Bugarsku nego Tursku. Ništa se tu nije promijenilo. Ne razmišljamo sad toliko unaprijed o prolazu, već da svaku utakmicu dobijemo. Sav fokus je na Belgiji, da probamo da pobijedimo, a onda ćemo se baviti računicama šta nam je potrebno”, naglasio je Popović.

Dobro bi bilo da „crveni”, ako trijumfuju, to učine što ubjedljivije, u slučaju da sa Belgijom i Gruzijom na kraju grupe A zatvore krug ekipa sa dvije pobjede..

„Sada samo razmišljamo o pobjedi. Ako dođe to toga da mislimo o razlici, to će već biti dobro za nas”, poručio je Popović.

Bonus video: