Crna Gora - Belgija: Imperativ protiv atipičnog rivala

Košarkaši Crne Gore danas (13.30 po našem, 15.30 po lokalnom) u Tbilisiju igraju drugi meč grupe A 41. Eurobasketa protiv Belgije, koja je na startu iznenadila Gruziju

11139 pregleda 7 komentar(a)
Najbolje poznaje Belgijance: Vladimir Mihailović je preko tri sezone proveo u toj zemlji, Foto: FIBA
Najbolje poznaje Belgijance: Vladimir Mihailović je preko tri sezone proveo u toj zemlji, Foto: FIBA

Od specijalnog izvještača Vijesti

Poraz od Turske je ostavio ožiljke na onome što Turci zovu džan - duši, ali vremena za tugovanje nema. Pred košarkašima Crne Gore su dvije možda i najvažnije utakmice na 41. Eurobasketu, smještene u svega 26 sati u Tbilisiju - danas od 13.30 časova po srednjeevropskom vremenu (15.30 po lokalnom) protiv Belgije i sjutra u istom terminu sa Bugarskom.

Ukoliko upišu obje pobjede, izabranici Boška Radovića neće i teoretski osigurati osminu finala, ali bi bili jako blizu Berlina. Kalkulacije da će ta dva trijumfa biti dovoljna “pokvarila” je upravo Belgija, koja je u četvrtak veče rastužila preko 9.000 navijača Gruzije i u “Tbilisi areni” slavila trojkom Žonatana Tabua tri sekunde prije kraja produžetka.

Taj meč pokazao je koliko komplikovan zadatak čeka “crvene”, jer selekcija koja je u kvalifikacijama za Mundobasket dva puta savladala Srbiju igra atipičnu košarku, sa petorkom u kojoj svi mogu da šutnu za tri poena.

Izabranike Darija Đerđe najbolje poznaje Vladimir Mihailović, koji je preko tri godine igrao u Belgiji i bio u Ostendeu, timu hrvatskog stručnjaka, gdje mu je saigrač bio snažno krilo Žan-Mark Emvema.

- Belgija je ekipa koja nikako ne smije da se potcijeni. Dugi niz godina je zajedno, momci jako se dobro poznaju, dosta njih igra ili je igralo u belgijskim klubovima, a imaju selektora koji jako dobro radi i ima kontinuitet. Sigurno je da nas ne očekuje nimalo lak posao - upozorova 32-godišnji Ulcinjanin.

Prednost Crne Gore trebalo bi da bude unutrašnja linija, jer ni centri Turske, koji su znatno jači viši od kolega iz Belgije, nisu imali rješenja za Bojana Dubljevića i Marka Simonovića. Najozbiljniji suparnik biće im nekadašnji pulen Zvezdana Mitrovića u Asvelu, Ismael Bako, koji je ovog ljeta potpisao za Virtus.

- Dubljević i Simonović su igrači jako visokog kvaliteta i vjerujem da imamo prednost pod košem, s tim da je Bako izrastao u jako respektabilnog evropskog centra. Sada je potpisao za Virtus iz Bolonje, što dosta govori o tome. Iskoristićemo vrijeme do utakmice da se pripremimo i nađemo njihove slabe tačke, ali mislim da je ključ u pristupu i želji da im odgovorimo energijom, da zaustavimo njihove šuteve i brzu igru - jasan je Mihailović.

BELGIJANCI DOBRO ZNAJU KOJI SU IM ZADACI

Belgijanci su se dokazali ovog ljeta, jer su savladali Srbiju u Nišu, potom rutinski i Veliku Britaniju u avgustovskom “prozoru” kvalifikacija za Mundobasket, a preksinoć i Gruziju.

- To dovoljno govori o njihovom kvalitetu. Imaju jako dobru “hemiju” u ekipi, svi se jako dobro poznaju i prihvatili su svoje uloge u reprezentaciji. Znaju se zadaci, igraju jako brzo, dosta agresivno i tvrdo i moramo da se borimo da upišemo jako bitnu pobjedu.

Iako je pred vratima duel sa Belgijancima, u mislima je još duel sa Turcima.

- Bolan poraz. Apsolutno zasluženo smo imali veliku priliku da slavimo protiv Turske, nažalost nismo uspjeli. Dosta nam je to teško palo, ali ne smije da nas pokoleba, već da nam služi kao dobar primjer da možemo da pariramo takvim selekcijama.

A dobrih stvari je bilo mnogo, naglašava rekorder ABA lige po broju poena na jednoj utakmici (46 u dresu Mornara prošle sezone protiv Mege).

- Odbrana je bila na jako dobrom nivou, pogotovo nakon tri trojke Larkina na kraju 1. poluvremena. Kada bi trebalo očekivati da nas to “slomi”, odreagovali smo jako dobro i vodili do samog kraja. Nismo valorizovali nekoliko situacija koje je trebalo, a u posljednja dva minuta smo pravili neke greške u odbrani. To su oni kaznili uz malo sreće i neke dodatne stvari, koje ne bi trebalo komentarisati.

Pobjeda Belgije nad Gruzijom je poremetila očekivanu hijerarhiju u grupi A, ali ne i ciljeve “crvenih”.

- U ovakvoj situaciji je jako nezahvalno praviti takve planove. Lično ja, a nadam se i ostali da se uopšte ne vodimo time, već idemo svaku utakmicu maksimalno i nadam se da ćemo napraviti neko iznenađenje. Nadali smo se tome protiv Turske, izmaklo nam je zamalo. Na svakoj utakmici idemo na pobjedu, želimo da izbjegnemo sve kalkulacije i uradimo dovoljno za prolaz - zaključio je Mihailović.

POPOVIĆ: MORAMO DA BUDEMO SPREMNI NA ŠUTEVE VISOKIH IGRAČA

Na tri prethodna učešća na evropskim prvenstvima, košarkaši Crne Gore su na 16 utakmica upisali šest pobjeda - protiv Makedonije 2011. i 201 Srbije u nevažnom meču 201 te Mađarske, Češke i Rumunije.

U Tbilisiju su bili na pragu najvećeg “skalpa”, vodili do 23 sekunde prije kraja protiv Turske, kada je Furkan Korkmaz iz gotovo nemoguće situacije preokrenuo na 69:68 ali su poraženi u finišu koji je izazvao dosta polemika.

- Moramo da budemo zadovoljni igrom koju smo pokazali, a svakako da nam nije lako što smo izgubili praktično dobijenu utakmicu. Najviše žalim za onim pogođenim šutem Korkmaza za preokret, bio je jako težak. Ali, ovo je turnirski tip takmičenja, moramo da izvučemo dobre stvari i da ih koristimo za sljedeće utakmice - poručio je Petar Popović, koji je nakon jučerašnjeg kratkog treninga dosta vremena proveo u dvorani na doping testu.

Belgija igra drugačije od Turske, šutira puno za tri poena (32 pokušaja protiv Gruzijaca, prosječno 21 na osam utakmica kvalifikacija za Eurobasket), a ima i znatno “tanju” centarsku liniju. To bi mogli da iskoriste Dubljević, Simonović, Nemanja Radović, Zoran Nikolić i Aleksa Ilić.

- Belgija je koncepcijski drugačija, jer svi šire u napadu. Puno šutiraju i visoki igrači, moramo da budemo spremni za to. U reketu imamo prednost maltene protiv svakog, jer su tu Bojan, Marko, Nemanja i Zoki, to moramo da koristimo. Imamo svoje adute, oni svoje, biće to nadmudrivanje i vidjećemo ko će proći bolje.

BIĆE DOBRO AKO BUDEMO RAZMIŠLJALI O RAZLICI

Odavno se pričalo da će pobjede nad Belgijom i Bugarskom biti dovoljne za odlazak u Berlin na osminu finala, ali su kalkulacije promijenjene pobjedom “lavova” nad Gruzijom.

- Znali smo da imamo veće šanse da pobijedimo Belgiju i Bugarsku nego Tursku. Ništa se tu nije promijenilo. Ne razmišljamo sad o prolazu, već da svaku utakmicu dobijemo. Sav fokus je na Belgiji, da probamo da slavimo, a onda ćemo se baviti računicama šta nam je potrebno - naglasio je Popović.

Dobro bi bilo da “crveni”, ako trijumfuju, to učine što ubjedljivije, u slučaju da sa Belgijom i Gruzijom na kraju grupe A zatvore krug ekipa sa skorom 2:3.

- Sada samo razmišljamo o pobjedi. Ako dođe to toga da mislimo o razlici, to će već biti dobro za nas - poručio je Popović.

Bonus video: