Belgijance brine Dubljević, selektor Đerđa: Volio bih da imam takvog igrača

Crna Gora - Belgija (13.30)

10676 pregleda 2 komentar(a)
Dario Đerđa i Džonatan Tabu, Foto: Reuters
Dario Đerđa i Džonatan Tabu, Foto: Reuters

Od specijalnog izvještača Vijesti

Rijetki su primjeri u današnjem sportu da neki trener na klupi jednog kluba izdrži više od četiri-pet godina. Među “endemima” je Dario Đerđa, 47-godišnji Zadranin, koji već 11 godina vodi Ostende.

Rođak legendarnog košarkaša Zadra i reprezentativca SFRJ, a kasnije i selektora Jugoslavije i Hrvatske, Josipa-Pina Đerđe, u Belgiji je od 2008.

Nakon 10 godina u toj zemlji, postao je selektor i dobio pasoš, a onda prošao pretkvalifikacije i potom bio prvi u grupi kvalifikacija za Eurobasket, ispred Litvanije, Češke i Danske.

Od košarkaša koji nisu poznati i ne igraju u velikim klubovima je stvorio nezgodnu ekipu, koja je uspjela da u kvalifikacijama za Mundobasket dva puta savlada Srbiju i ima šansu da prvi put u istoriji ode na svjetsku smotru.

- Pokušavamo da nađemo balans, zna se ko su lideri u ekipi. Kako se po starom govorilo - zna se ko vodu pije, a ko je nosi. Uloge su određene i pokušavamo da budemo što bolji na svakoj utakmici - rekao je Đerđa za crnogorske novinare.

Hrvatski stručnjak izuzetno cijeni današnjeg rivala.

- Analizirali smo utakmice Crne Gore u “prozorima” u julu i avgustu, kao i meč sa Turskom i pokušali da se što bolje pripremimo. Vidio sam puno dobrih stvari, Dubljević i Simonović su iskočili protiv Turaka, ali reprezentacija Crne Gore ima dovoljan broj što dobrih individualaca, što igrača unutar tima, koji mogu da odigraju kvalitetno.

Ključni cilj je kako ograničiti centra Valensije.

- Moramo da nađemo model kako da zaustavimo Dubljevića. Volio bih da imam igrača kao njega u timu, bez toga je teško. Pokušavamo sve to da nadoknadimo timskom igrom i modelom u kojem se u kontinuitetu igrači kreću bez lopte i traže šut ili prodor. Ako to ne prođe, onda Bako i ostali visoki igrači idu u realizaciju iz pik’en’rola.

Jednog igrača Crne Gore posebno izdvaja - Vladimira Mihailovića.

- Vlado mi je kao familija, volio bih da ga imam i sad. Odlučio je da se vrati kući, igra fenomenalno i baš sam srećan zbog njega, jer uživa. Bićemo tokom utakmice neprijatelji, a onda ćemo nakon toga na kafu ili večeru zajedno. Vrhunski je momak i vrhunski igrač - naglasio je Đerđa.

Utakmica Crna Gora - Belgija igra se danas od 13.30.

Bonus video: