Pobjeda i igra koja obećava: Berlin na vidiku

Košarkaši Crne Gore rutinski savladali Belgiju, ako i sjutra (13.30 časova po našem vremenu) sruše Bugarsku biće nadomak osmine finala 41. Eurobasketa

43682 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Da je ostalo onih 20 razlike iz 32. minuta, ili makar 10-ak, košarkaši Crne Gore bi možda već sjutra mogli polako da kuju planove o selidbi u Berlin na osminu finala Eurobasketa.

Ovako, moguće je da će sve do utakmice koja zatvara "Tbilisi arenu", u srijedu 7. septembra protiv Gruzije, strijepiti da li će krenuti ka glavnom gradu Njemačke ili će morati da se vrate kući.

Najbitnije je, ipak, da je tim Boška Radovića protiv Belgije upisao prvu pobjedu na 41. šampionatu Starog kontinenta i da drži sudbinu u svojim rukama. Ako sjutra u istom terminu kao juče opravdaju ulogu favorita protiv Bugarske (13.30 časova po našem vremenu, 15.30 po lokalnom), Bojan Dubljević i drugovi će biti nadomak cilja...

"Crveni" su drugi meč u glavnom gradu Gruzije počeli malo sporije, Nemanja Radović dva puta ispustio Maksima de Zeuva, koji je pogodio trojke, da bi Hans Vanvajn pri rezultatu 6:2 ostao sam na liniji 6,75 metara i promašio.

To kao da je probudilo sve. Prvo Kendrika Perija, koji je dao koš i dodatno bacanje, a potom i trojku za 8:6, da bi Dubljević sa sedam uzastopnih poena povisio na 15:8.

"Lavovi" su prišli na 15:14, a Crna Gora u finišu 1. i početkom 2. četvrtine opet nametnula svoj ritam i počela da "bježi".

Prvo je Marko Simonović vezao četiri poena, Igor Drobnjak imao 2+1, uz ukradenu loptu i sjajnu asistenciju za alej-up za 24:14 u 12. minutu, da bi potom opet Dubljević stupio na scenu i povisio na ogromnih plus 16 (33:17).

Tada je, međutim, uslijedio prvi veliki pad. Nije bilo rješenja za Retina Obasohana, koji je vezao devet koševa, prije nego što je Ismael Bako zakucao za 33:28. U finišu je opet proradio kapiten, dva puta probacio loptu kroz obruč i nastavio tamo gdje je stao protiv Turske - u četvrtak je dao 18 poena u 2. poluvremenu, sada je do tačno toliko izbrojao već u prvom.

Nakon odmora, "crvenima" je trebalo malo vremena da uhvate ritam, a kada su krenuli da igraju, djelovalo je da je razlika u klasi kao između favorita za medalje i apsolutnog autsajdera. Raspucao se Vladimir Mihailović, potom i Dubljević dao svoju treću trojku, a onda se priključili i Drobnjak, Radović i Peri, koji je pogodio iza 6,75 metara za plus 18 (68:50) na minut i 15 do kraja 3. četvrtine.

Crna Gora je, dakle, za manje od sedam i po minuta dala 31 poen i oborila sopstveni rekord po broju koševa u jednoj četvrtini na evropskim prvenstvima, a ovo joj je bio 18. meč.

Kada je Mihailović na početku posljednje dionice ubacio dva bacanja za 70:50, činilo se da Belgiji prijeti debakl.

Ubjedljiva pobjeda je bila sekundarni cilj Radovićevih izabranika, jer na kraju grupe A može da se stvori krug sa Belgijom i Gruzijom (ako sve tri ekipe budu imale skor 2:3), u kojem će odlučivati međusobna koš-razlika. Da je ostalo tih plus 20, Crna Gora je posljednji duel od Gruzije mogla da izgubi i 36 razlike i opet bi bila ispred Belgije.

Ovako, došlo je do novog pada, što su izabranici Darija Đerđe kaznili i prišli na više nego prihvatljivih minus šest. Ako Španija i Turska opravdaju uloge favorita protiv Belgije, a tim Ergina Atamana sruši domaćina (uz uslov da svi dobiju autsajdera Bugarsku), Radovićeva ekipa će moći da izgubi posljednji meč do osam razlike.

Mada, o tome ne bi trebalo razmišljati iz vrlo prostog razloga - Dubljević i drugovi igraju ozbiljnu košarku, Radović je uspostavio sistem koji djeluje i zašto se ne bi vjerovalo da je moguća senzacija protiv Španije ili trijumf nad Gruzijom?

Samo da se prvo odradi formalnost protiv Bugarske, jer je selektor protiv Belgije svjesno rizikovao sa velikom minutažom za nekoliko lidera.

CRNA GORA - BELGIJA (17:13, 20:19, 31:18, 8:20)

Tbilisi - "Arena Tbilisi". Gledalaca: 250. Sudije: Lucis (Letonija), Zašćuk (Ukrajina), Atard (Italija).

Crna Gora: Vučeljić, Ilić, Mihailović 14 (4-4), Pavlićević, RADONČIĆ, Simonović 6 (4-4), RADOVIĆ 6, DUBLJEVIĆ 21, Nikolić, Drobnjak 5 (1-1), POPOVIĆ 5, PERI 19 (4-4).

Belgija: LEKOMT 10 (5-4), Emvema 2, Tabu, Žile 6 (1-1), DE ZEUV 6, Tumba 6 (1-0), VANVAJN 8, Liber 3, BAKO 4, Blajenberh, Bratanović, OBASOHAN 25 (9-7).

Bonus video: