Radović: Cilj su nam bile pobjede nad Belgijom i Bugarskom, ali nismo još u Berlinu

„Popović nije mogao da nastavi utakmicu, Peri je na poluvremenu rekao da će da igra. Povrijeđen je odigrao ozbiljnu košarku i vodio nas, sa ostalima, do pobjede. U situacijama kakva je bila današnja, ova ekipa je pokazala da imamo karakter, da igramo i kad ne ide sve kako bi trebalo”, rekao je selektor

17857 pregleda 13 komentar(a)
Foto: Irakli Gedenidze/Reuters
Foto: Irakli Gedenidze/Reuters

Da su na startu iznenadili Tursku, a bili su na milimetar, košarkaši Crne Gore bi već danas mogli da slave plasman u osminu finala 41. Eurobasketa.

Tim Boška Radovića je za nešto više od 24 časa savladao Belgiju (76:70) i Bugarsku (91:81), pa je sada jako blizu selidbi u Berlin.

Nije bilo lako, Bugari su početkom posljednje četvrtine preokrenuli nakon minus 11, ali su „crveni” izdržali. Potrošnja igrača je bila ogromna - Vladimir Mihailović je odigrao 37 minuta i 40 sekundi, Igor Drobnjak nije izlazio iz igre kada je ušao 69 sekundi prije kraja 1. četvrtine, a i Kendrik Peri je odigrao cijelo 2. poluvrijeme.

Radović, dakle, nije mijenjao nijednog beka u posljednjih 20 minuta.

„Poslije iscrpljujuće utakmice sa Belgijom, igrali smo sa selekcijom koja igra sličnu košarku, s tim da ima jednog od boljih igrača na cijelom turniru, Sašu Vezenkova. Pokušali smo da spremimo odbranu za njega za manje od 24 sata, ali nas je ranjavao. Mislim, ipak, da smo ga u odlučujućim trenucima zaustavili, nije uspio čak ni da dođe do šuta”, istakao je selektor.

Prije dolaska u Tbilisi, računalo se da će trijumfi u 2. i 3. kolu biti dovoljni za osminu finala. Ali, zbog pobjede Belgije nad Gruzijom, ti planovi su pali u vodu.

„Zaslužena i teška pobjeda. Cilj su nam bile pobjede nad Belgijom i Bugarskom, ali nismo još u Berlinu. Imamo dan pauze, pa još dvije utakmice. Vidjećemo kako će se odvijati stvari u grupi, a prisutan je i veliki umor. Trebalo bi da se priključi još neki igrač, da da doprinos, nadam se da ćemo na sljedećim utakmicama imati dužu rotaciju”, poručio je Radović.

Pitanje je šta će biti sa Petrom Popoviće, koji je zbog povrede skočnog zgloba napustio teren u 17. minutu, a i Peri je imao problema, alli je stisnuo zube.

„Pop nije mogao da nastavi utakmicu, Kendrik je na poluvremenu rekao da će da igra. Povrijeđen je odigrao ozbiljnu košarku i vodio nas, sa ostalima, do pobjede. U situacijama kakva je bila današnja, ova ekipa je pokazala da imamo karakter, da igramo i kad ne ide sve kako bi trebalo. Atipično je za nas da primimo 81 poen, a još atipičnije da damo 91”.

Puno vremena na terenu su proveli i Bojan Dubljević i Nemanja Radović.

„Gledaćemo da protiv Španije napravimo što dužu rotaciju, da igrače koji su imali ogromnu minutažu malo rasteretimo. Naravno, ne po svaku cijenu, svako mora dati doprinos. Mora da shvati ozbiljno i ko počinje utakmicu, i ko ulazi sa klupe, da bude jednaka energija. To manje-više imamo i sad, ali moramo da popravimo da bismo bolje igrali i bili bolji tim”.

Marko Simonović je igrao svega 10 minuta i 52 sekunde i dao dva poena.

„Marko je više igrao 'četvorku' i pazio Vezenkova, teško je mogao da ga uhvati. Nije to bila dobra odbrana, ali nije ništa strašno. Promijenili smo tri igrača na njemu, dao je 26 poena, pogađao i pored Nemanje i Ilića. Zato je bilo manje minuta za Marka, ali on je budućnost naše košarke i računamo ozbiljno na njega na prvoj sljedećoj utakmici”.

Dino Radončić je prethodne dvije utakmice počeo u startnoj petorci, danas nije ulazio na teren.

„To je moja odluka da ne igra”, naglasio je selektor.

Bonus video: