Senzacija koja kvari planove Crnoj Gori: Belgija šokirala Španiju

Belgijanci pobijedili svjetskog šampiona 83:73, Crna Gora mora da pobijedi Španiju ili Gruziju ukoliko želi da se plasira u nokaut fazu.

15096 pregleda 12 komentar(a)
Emanuel Lekom, Foto: fiba.basketball
Emanuel Lekom, Foto: fiba.basketball

Prvo veliko iznenađenje na Evropskom prvenstvu za košarkaše i to u grupi u kojoj je Crna Gora - Belgija je savladala Španiju 83:73 i stigla do druge pobjede.

Ovaj trijumf ne odgovara našoj selekciji, koja sada mora da pobijedi Španiju ili Gruziju ukoliko želi da se plasira u nokaut fazu.

"Đavoli" su do pobjede stigli u završnici kada su serijom 12:0 otišli na 83:73. Španci tri minuta i 37 sekundi nisu postigli koš i na kraju su pretrpjeli prvi poraz na Eurobasketu.

Belgija je odigrala odličan meč i na krilima dobre odbrane primila samo 11 poena u 1. četvrtini.

Ipak u drugom periodu Španci prave seriju 15:0 i stižu do devet poena prednosti - 26:17. Nije to poremetilo Belgiju koja je strpljivom igrom topila zaostatak, pa je na poluvremenu imala samo poen minusa - 33:32.

Početkom nastavka nijedna selekcija nije imala više od dva poena prednosti, a onda je Španija uspjela da ode na pet poena viška.

U posljednjoj četvrtini je bilo veoma neizvjesno do samog kraja, kada su Belgijanci zaustavili napad rivala, a onda serijom 12:0 kreirali senzaciju.

Najefikaniji kod Belgijanaca bio je Emanuel Lekom sa 20 poena.

Na drugoj strani je Vili Ernangomes ubacio 18.

Bonus video: