Bosna i Hercegovina srušila šampiona Evrope: Odlična rola u finišu Edina Atića

Ovo je prvi poraz Slovenije na Eurobasktu od 2015. godine i meča protiv Letonije u osmini finala

11699 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Fiba.basketball
Foto: Fiba.basketball

U danu kada je Belgija priredila iznenađenje i u Tbilisiju savladala svjetske prvake, Špance, u Kelnu se dogodila druga senzacija - Bosna i Hercegovina je pobijedila evropskog šampiona Sloveniju.

U fantastičnom meču BiH je slavila 97:93.

Ovo je prvi poraz Slovenije na Eurobasktu od 2015. godine i meča protiv Letonine u osmini finala.

Odličan meč odigran je u Kelnu, sa mnogo poena, atrkativnih poteza, a na kraju je BiH stigla do druge pobjede, koja joj još ne garantuje nokaut fazu.

Nakon prve četvrtine Slovenija je imala šest poena prednosti (32:26), u drugoj poslije trojke Prepeliča i osam razlike (40:32), ali je BiH serijom 9:0 povela 41:40. Potom je Slovenija ponovo otišla na plus osam (52:44), da bi se od odlaska na odmor ta prednost istopila (52:49).

Slovenija nikako nije uspjevala da se odlijepi, i kada bi stekla neku veću prednost BiH se vraćala, a meč je prelomljen u finišu kada je uz sjajnu rolu košarkaša Budućnost Volija Edina Atića (ukradena lopta, nakon koje je pogodio Nurkić, pa defanzivni skok nakon kojeg je pogodio Roberson) BiH otišla na 91:86.

Potom je Atić, 53 sekunde prije kraja, pogodio za 93:89, realizovao dva bacanja za 95:89 i senzacija je bila kompletirana.

Najefikasniji kod BiH bio je Džon Roberson sa 23 poena. Musa je ubacio poen manje, Halilović je imao 13, a Atić i Nurkić po 12 poena.

Vlatko Čančar je sa 22 poena predvodio Sloveniju, Goran Dragić je ubacio 20, a Luka Dončić 16. As Dalasa je osam puta šutirao za tri i svih osam puta promašio.

Bonus video: