Ataman i Zuros se zalijetali na sudije, Gruzija nakon dva produžetka savladala Tursku

Nakon tri kola u grupi A Španija, Crna Gora, Belgija i Turska imaju po dvije pobjede i poraz, Gruzija je na skoru 1-2, a Bugarska 0-3

9546 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Još jedno iznenađenje u grupi A na Eurobasketu, ali ne toliko veliko kao pobjeda Belgije nad Španijom.

Košarkaši Gruzije večeras su nakon dva produžetka savladali Tursku 88:83, upisali prvu pobjedu, a Turcima nanijeli prvi poraz.

Jedan od junaka večerašnje pobjede je Aleksander Mamukelašvili, koji je u posljednjem napadu regularnog dijela izborio produžetak, a onda u drugom produžetku pogodio trojku za 84:81.

Finiš drugog produžetka obilježio je sukob selektora Turske Ergina Atamana sa sudijama. Nakon što je Džediju Osmanu dosuđen nesportski faul, 21 sekundu do kraja, Ataman je burno reagovao i dobio tehničku grešku. Potom se zaletio na sudiju, nervozno gestikulirao, nastavljao da se svađa, pa je isključen. Tada je domaća selekcija sa linije slobodnih bacanja riješila meč.

Poput selektora Turske i selektor Gruzije Ilijas Zuros bio je nezadovoljan nekim sudijskim odlukama, pa je tako i on u prvom produžetku krenuo ka ukrajinskom arbitru Zaščuku, koji je bivšem treneru Budućnosti dosudio tehničku grešku.

Burno je večeras bilo u areni u Tbilisiju, a situacija je uzavrela u četvrtoj četvrtini kada je dosuđen faul Sanadzeu nad Korkmazom. Tada je došlo do sukoba turskog i gruzijskog košarkaša, koji su potom isključeni.

Turska je dobro otvorila meč, nakon deset minuta imala šest poena prednosti (25:19), ali je u drugoj četvrtini postigla samo osam poena, pa je na poluvremenu bilo plus tri za domaće (36:33). Mnogo neizvjesnosti viđeno je u nastavku, Gruzija je u trećoj četvrtini imala i osam poena prednosti, a vođstvo nije ispuštala do 38. minuta kada je Mahmutoglu pogodio dva bacanja za vođstvo Turske 65:64.

U posljednji minut regularnog dijela ekipe su ušle izjednačene (66:66), a onda je Šengun, 11 sekundi prije kraja pogodio za 68:66, da bi Mamukelašvili na dvije sekunde prije kraja pogodio za 68:68 i ekipi donio produžetak.

U prvom produžetku Turci su vodili 74:69, imali nekoliko napada da se dodatno odlijepe, ali su bili neprecizni, dok je Šengun u tim momentima promašio tri od četiri slobodan bacanja, pa se otišlo u drugih dodatnih pet minuta u kojima su domaći nekako izvukli pobjedu.

Kod Gruzije je najbolji bio Mamukelašvili sa 20 poena. Mekfaden je ubacio 17, a Andronikašvili i Šermadini po 15.

Na drugoj strani je Šengun ubacio 21 poen, Šanli 15, a Osman 13. Osman je večeras odigrao veoma loš meč, uporno je forsirao šut, a na kraju je završio sa pet od 19 pogođenih šuteva.

Nakon tri kola u grupi A Španija, Crna Gora, Belgija i Turska imaju po dvije pobjede i poraz, Gruzija je na skoru 1-2, a Bugarska 0-3.

Bonus video: