Sve kalkulacije otpale, samo treća pobjeda vodi u Berlin, a možda ni to ne bude dovoljno!

Postoji, doduše, još jedna opcija da se ode u Berlin sa skorom 2:3, ali ona djeluje neizvodljivo - da Belgija poklekne i pred Turskom i pred Bugarskom

35253 pregleda 17 komentar(a)
Foto: Irakli Gedenidze/Reuters
Foto: Irakli Gedenidze/Reuters

Od specijalnog izvještača „Vijesti”

Sve kalkulacije su pale u vodu, tri minuta „pomračenja” košarkaša Španije dovela su Crnu Goru u situaciju da mora da upiše bar tri pobjede u grupi A da bi se domogla osmine finala 41. Eurobasketa.

A onda, kada je Gruzija nakon dva produžetka savladala Tursku (88:83), praktično su otpale i teoretske šanse da se može sa skorom 2:3 do Berlina.

Štaviše, moguće je da pet selekcija završi sa po tri pobjede i dva poraza, a da ona sa najgorom koš-razlikom ispadne...

Tim Serđa Skariola nije dao ni koš u završna tri minuta i 17 sekundi protiv Belgije, koja je serijom 12:0 stigla do najveće senzacije na ovom šampionatu (83:73) i samim tim odredila „crvenima” teži put do Berlina.

Izabranici Boška Radovića, koji su danas protiv Bugarske upisali drugi trijumf (91:81), moraće da traže još jedan - u utorak (16.15 časova ) baš protiv Španaca ili dan kasnije u duelu sa Gruzijom.

Postoji, doduše, još jedna opcija, ali ona djeluje neizvodljivo - da Belgija poklekne i pred Turskom i pred Bugarskom...

BALKANSKA POSLA

Kada ste sa Balkana, podrazumijeva se da uvijek budu najteže one utakmice koje bi zapravo trebalo da budu najlakše, jer su bodovi unaprijed upisani. U takvim situacijama često nešto pođe po zlu, kao što i jeste za tim Boška Radovića, koji se neplanirano namučio sa Bugarskom i tek u finišu riješio pitanje pobjednika.

Pitanje je, međutim, u kakvom će stanju za nastavak šampionata biti Petar Popović, koji je zbog povrede zgloba izašao iz igre u 17. minutu i više se nije vraćao.

Radović je na pres konferenciji otkrio i da je Kendrik Peri zahtijevao da igra u 2. poluvremenu, iako je posljednjih pet minuta i 42 sekunde prvog dijela proveo na klupi zbog problema sa povredom.

Sa njima dvojicom, osmina finala je dostižna, bez njih...

Crna Gora je dobro počela meč sa Bugarima, centarska linija se nametnula i sa pet poena Nemanje Radovića i četiri Bojana Dubljevića donijela 9:4.

Jedina selekcija koja, uz Finsku, ima više šuteva za tri, nego za dva na Eurobasketu, ostala je vjerna svojoj filozofiji i na svako skupljanje odbrane nakon prodora bekovi su izbacivali loptu na liniju 6,75 metara.

Prvi put, tim Rosena Barčovskog je poveo u finišu 1. četvrtine, kada je Čavdar Kostov realizovao dva bacanja nakon nesportskog faula Zorana Vučeljića, a Dejan Karamfilov položio za 21:19.

POVREDE POPOVIĆA I PERIJA ZA GLAVOBOLJU

Do poluvremena niko nije imao više od četiri razlike, a glavobolje stručnog štabu su stvorili Peri i Popović, koji su nakon padova sredinom 2. četvrtine otišli na klupu.

Odgovornost je preuzeo Vladimir Mihailović, koji je uz zvuk sirene ubacio 13. poen za minus jedan (46:45), a od bekova je odličan bio i Igor Drobnjak sa devet koševa.

Problem je, međutim, bio šut za tri poena - „crveni” su pokušali 12 puta i pogodili samo jednom (Drobnjak), ali su srećom za dva imali visok procenat (72 odsto, tj. 18 od 25).

Bugari su, s druge strane, ubacili osam trojki iz 20 šuteva, a dvojke su gađali 15-10. Muke je stvarao i Vezenkov, koji je u 1. poluvremenu za 17 minuta upisao isto toliko poena, uz odličan šut (4-3 za tri, 6-4 za dva).

Mihailović je u 2. poluvremenu nastavio tamo gdje je stao u prvom, dao sedam vezanih koševa, da bi nakon trojke Radovića i pogotka Drobnjaka bilo 57:46. U tim trenucima je petorka, u kojoj su još bili i Peri i Dubljević, igrala sjajno u odbrani, pa se Bugarska u 2. poluvremenu upisala tek na početku 26. minuta (Kostov pogodio za tri).

U sljedećem napadu je Dubljević konačno, nakon 77 minuta na 41. Eurobasketu i 47 poena iz igre, izveo prva slobodna bacanja.

OD PLUS 11 DO MINUS DVA

Bugari su prišli na 62:56, ali je Peri prvo ostavio Marku Simonoviću loptu na zicer, a onda i trojkom vratio plus 11. Ekipa je, međutim, tada imala pad kao protiv Turske i Belgije, za 37 sekundi posljednje dionice primila čak šest poena, pa je Radović bio prinuđen da uzme tajm-aut pri vođstvu 67:64.

Uslijedila je serija trojki - redom su pogađali Drobnjak, Vezenkov, Dubljević, Karamfilov, pa opet najbolji igrač Bugarske, da bi Andrej Ivanov laganim polaganjem u kontri donio preokret u 33. minutu (75:73).

Mihailović trojkom i Radović sa dva vezana pogotka su vratili prednost, ali je Alipijev na tačno pet minuta do kraja 14. uspješnim šutem svog tima iza linije 6,75 zaprijetio (80:78).

Dubljević je dao koš i dodatno bacanje, a nakon zakucavanja Pavlina Ivanova u kontri za 83:80, Radović je potrošio pretposljednji tajm-aut na tri minuta i 10 sekundi do kraja.

Peri je polaganjem vratio pet razlike, a sve je bilo riješeno na 88 sekundi do kraja, nakon koša kapitena za 87:80. Srećom, u akciji koja je tome prethodila, Di Bost je promašio i sedmi pokušaj za tri, iako je bio potpuno sam.

Amerikanac koji je 2012. evropsku odiseju počeo u dresu Budućnost Volija se konačno upisao 70 sekundi prije kraja, ali je realizovao samo jedno bacanje za 87:81...

BUGARSKA - CRNA GORA 81:91 (21:21, 25:24, 12:22, 23:24)

Tbilisi - „Arena Tbilisi”. Gledalaca: 300. Sudije: Lucis (Letonija), Tomasović (Slovačka), Jurčević (Hrvatska).

Bugarska: Alipijev 9, BOST 1 (2-1), Karamfilov 6 (2-1), KOSTOV 10 (2-2), Janev, STOILOV, P. Ivanov 8, MARINOV 4, A. Ivanov 17, Dimitrov, VEZENKOV 26 (1-1), Simeonov.

Crna Gora: Vučeljić, Ilić 2, MIHAILOVIĆ 23 (4-3), Pavlićević, Radončić, Simonović 2, RADOVIĆ 16 (2-1), DUBLJEVIĆ 17 (3-2), Nikolić, Drobnjak 17 (4-3), POPOVIĆ 2 (2-2), PERI 12.

Bonus video: