Turska prijeti istupanjem sa Eurobasketa: Ako ne dobijemo snimak sa bezbjednosnih kamera, napustićemo turnir

Košarkaški savez Turske saopštio da je napadnut njihov igrač Furkan Korkmaz i traži snimke sa nadzornih kamera

10882 pregleda 12 komentar(a)
Furkan Korkmaz, Foto: fiba.basketball
Furkan Korkmaz, Foto: fiba.basketball

Košarkaši Gruzije savladali su sinoć nakon dva produžetka Tursku, upisali prvu pobjedu na Eurobasketu, a meč u Tbilisiju obilježili su brojni incidenti.

U finišu drugog produžetka isključen je trener Turske Ergin Ataman, jer se zalijetao ka sudiji, prije njega je - takođe zbog sukoba sa arbitrom - tehničku grešku dobio selektor Gruzije Ilijas Zuros, a u finišu regularnog dijela sukobili su se Furkan Korkmaz i Duda Sanadze.

Igrači su takođe isključeni, a Košarkaški savez Turske je nakon meča saopštio da je Korkmaz napadnut u tunelu arene, te da je utakmica bila kraća za 22 sekunde. Turski Savez traži snimke sa nadzornih kamera i prijeti napuštanjem Eurobasketa.

„Današnja utakmica je bila kraća za 22 sekunde. Činjenica je da ne govorimo o jednoj ili dvije sekunde već o 22 navodi nas da mislimo da se ovde ne radi samo o nečijoj grešci. Potrudićemo se da ispravimo ovu grešku“.

Kada je riječ o Korkmazu, pomoćni trener Turske Hakan Demir je rekao da su igrača napala trojica gruzijskih igrača i obezbjeđenje.

„Igrači Gruzije i neki članovi obezbjeđenja su se ponašali prema nama bez ikakvog poštovanja. Došli smo da igramo košarku, ništa više. Sve bi moralo da se rješava na terenu. Ovakve stvari nisu u duhu sporta. Ono što se danas dogodilo nema mnogo veze sa košarkom. Imamo još dvije utakmice da odigramo ovdje u Gruziji, ali sve ono što se danas desilo je ružno. Očekivali smo bolji tretman, na žalost to nismo dobili“, ocijenio je Demir.

Potpredsjednik Košarkaškog saveza Turske Omer Onan zahtjeva snimak sa bezbjednosnih kamera:

„Ako ne dobijemo snimak sa bezbjednosnih kamera, napustićemo turnir. Dok je Korkmaz prolazio hodnikom ka svlačionici, sa našim trenerom, igrači Gruzije koji nisu bili na spisku za ovaj meč napali su ga zajedno sa svojim saigračem koji je takođe izbačen i policijom. Ne smije da se dogodi da igrač bude napadnut na putu ka svlačionici. A onda, poslije meča, 30 policajaca nas je uguralo u tuču. Ušli smo u tuču sa zvaničnom policijom koja obezbjeđuje reprezentaciju Gruzije. Obavijestio sam zvaničnike FIBA o tome. Neka niko ne misli da smo glupi. Tražili smo sve snimke bezbjednosnih kamera i uvjerićemo se da ni sekund ne fali. Ako ne dobijemo sve snimke, napustićemo turnir“ rekao je Onan.

Turska do kraja šampionata igra protiv Belgije i Španije.

Bonus video: