Ništa od bugarskog poklona, Crnu Goru samo pobjeda protiv Gruzije vodi u osminu finala

Belgija savladala Bugarsku 89:80 i, poslije Španije i Turske, postala treća učesnica osmine finala iz grupe A. Pitanje četvrtog putnika u Berlin u direktnom duelu odlučivaće Crna Gora i Gruzija u duelu koji počinje u 19 časova

9209 pregleda 4 komentar(a)
Nezaustavljiv: Retin Obasohan je upisao 25 poena, Foto: Irakli Gedenidze/Reuters
Nezaustavljiv: Retin Obasohan je upisao 25 poena, Foto: Irakli Gedenidze/Reuters

U atmosferi kakva do danas nije viđena u „Tbilisi areni” osim kada je igrala Gruzija, Belgija je savladala Bugarsku 89:80, izborila plasman u osminu finala 41. Eurobasketa i dovela Crnu Goru u poziciju da mora da savlada domaćina na zatvaranju grupe A.

Ukoliko dobije utakmicu koja počinje u 19 časova, tim Boška Radovića će završiti nastup na 3. poziciji, u slučaju neuspjeha bi završio takmičenje kao peti u grupi, sa dvije pobjede i tri poraza.

Španija je današnjim trijumfom nad Turskom izborila čelo tabele, tim Ergina Atamana je ostao drugi.

Oko 2.500 domaćih navijača je kupilo ulaznice samo za ovu utakmicu (cijena od 16 do 82 eura), kako bi pomoglo svojim miljenicima da se pitaju oko plasmana u nokaut fazu.

Da bi meč sa „crvenima” odlučivao o putniku u Berlin, bilo je neophodno da Belgijanci savladaju Bugare, zbog čega je svaki njihov dobar potez nagrađivan ovacijama, a protivnički zvižducima. Uzgred, i volonteri su neprestano pjevali „Belžik”, a u 2. četvrtini, kada su „lavovi” otišli na plus 13 (41:28), decibeli su dostizali vrhunac.

Bugarska je, međutim, sjajno počela 3. dionicu i serijom 15:4 već u 24. minutu stigla do izjednačenja (45:45), nakratko i do vođstva (55:54), ali je Belgija tada, malo i uz pomoć sudija, nanizala osam koševa.

Saša Vezenkov i drugovi su nekoliko puta prišli četiri razlike, ali ne i bliže...

Pobjednički tim su predvodili Retin Obasohan sa 25 i Emanuel Lekomt sa 20 poena, dok je kod Bugara, po običaju, najbolji bio Vezenkov sa 26 koševa i 13 skokova. Di Bost je ubacio 18, ali uz loš šut iz igre (15-6).

Bonus video: