Srce veće od Kavkaza

Košarkaši Crne Gore u direktnom obračunu za plasman u osminu finala 41. Eurobasketa u Tbilisiju savladali domaću Gruziju, koja je imala ogromnu pomoć i sa tribina i sa terena. “Crveni” ujutro sele u Berlin, u subotu igraju protiv još jednog domaćina - Njemačke

28181 pregleda 21 komentar(a)
Foto: Irakli Gedenidze/Reuters
Foto: Irakli Gedenidze/Reuters

Od specijalnog izvještača „Vijesti”

Na najteži mogući način, protiv 10.000 domaćih navijača, igrača Gruzije i još jedne sudijske trojke koja je zalutala na najveću scenu, košarkaši Crne Gore su upisali jednu od najvećih pobjeda u istoriji i izborili plasman u osminu finala 41. Eurobasketa.

Na šestu godišnjicu trijumfa nad istom selekcijom u Tbilisiju u kvalifikacijama za jubilarni, 40. šampionat Evrope, izabranici Boška Radovića su izdržali sve.

I očajno suđenje, i četiri faula Bojana Dubljevića već u 16. minutu, i muke Vladimira Mihailovića i sa odbranom rivala i sa „trojkom u sivom”...

I izborili se za veliku pobjedu (81:73), kojom su bukirali karte u Fibinom čarteru za Berlin, gdje će se u subotu opet sudariti sa domaćinom, sa 14.500 navijača, ali valjda neće i sa pristrasnim sudijama...

MEKFADEN VRAĆAO DOMAĆE U IGRU

Crna Gora je na početku odlično napadala, lako nalazila rupe u odbrani domaćih i da je malo bolje pogađala zicere i otvorene šuteve, mogla je brzo da stekne osjetnu razliku.

Bilo je 7:2, da bi Gruziju u igri trojkama vraćali Aleksander Mamukelašvili i Tad Mekfaden, ali je u finišu 1. četvrtine bilo plus šest za „crvene”, nakon četiri poena Mihailovića i dva Igora Drobnjaka (21:15).

Na prvoj pauzi je bilo 21:19, da bi Radovićev tim u prvom napadu u 2. četvrtini dao pet poena - Marko Simonović je iznudio dva bacanja nakon faula Kahabera Đintčaradzea, koji ga je potom i udario, pa mu je suđena nesportska. Mladi Kolašinac je realizovao tri bacanja, a potom je i Petar Popović pogodio za 26:19.

Nošena podrškom sa tribina, Gruzija je uzvratila serijom 7:0, izjednačila na 26:26 i natjerala Radovića da pozove prvi tajm-aut. Ni nakon minuta odmora, njegov tim nije našao ritam u napadu, ukupno ih je propustio čak osam, prije nego što je Dubljević poravnao na 28:28.

Kapitenu je ubrzo suđen veoma sumnjiv prekršaj, zbog čega je protestovao kod delegata, a onda dobio i tehničku. Bio je to veliki udarac za Crnu Goru, jer je najbolji igrač imao četiri faula već u 16. minutu, a još ga je stručni štab spriječio da ne dobije i isključujuću.

Drobnjak je sa dvije uzastopne trojke malo umirio publiku, a Kendrik Peri svojim 10. košem poslije duže vremena donio dva posjeda razlike (39:35), pa je i bivši trener Budućnosti, Ilijas Zuros, pozvao prvi tajm-aut na 95 sekundi do poluvremena. Domaći do odmora nisu probacili loptu kroz obruč, ali zato jeste Dino Radončić, koji je šestim poenom krunisao odlično izdanje u oba pravca i povisio na 41:35.

ČUDNA PETA LIČNA KAPITENA

Čekalo se, ipak, da prorade i Mihailović, Radović, Popović i Dubljević, kada selektor bude spreman na rizik da ga vrati u igru. Sudije su u 2. poluvremenu opet bile u glavnoj ulozi, donosile čudne odluke i izbacile potpuno iz takta igrače Crne Gore, prije svih beka Mornara, a i selektor je dobio tehničku zbog protesta.

To je iskoristio Mekfaden, ubacio četiri slobodna bacanja (tri zbog diskutabilnog faula Radončića, jer se čini da je bio prije šuta) i smanjio na 45:44 u 25. minutu. Kada Crna Gora nije ni šutnula u sljedećem napadu, šef stručnog štaba se odlučio na rizik i vratio Dubljevića, a kapiten trojkom umirio publiku.

Uzvratio je na isti način bek čačanskog Borca, Duda Sanadze, da bi potom pogađali Drobnjak i Radović za dva, a Peri iza linije 6,75 za rekordnih plus osam (55:47).

Nakon tajm-auta Zurosa, Sanadze je vezao pet poena i vratio neizvjesnost, ali je Drobnjak uz zvuk sirene za kraj 3. četvrtine pogodio nemoguću trojku za 58:52.

Plejmejker Budućnost Volija je pao na šine za pokretnu kameru i uz pomoć saigrača i doktorskog osoblja ustao i otišao do klupe, ali je ostao na terenu i na startu odlučujuće dionice.

Dubljević je svojom drugom trojkom na osam minuta i 55 sekundi do kraja donio maksimalnih plus devet (61:52), ali je brzo morao napolje. I to nakon dvije pogrešne odluke - prvo mu nisu dodijeljena dva bacanja, iako je fauliran pri pokušaju šuta, a onda je u napadu dobio peti prekršaj, mada ga je Mamukelašvili gurao ka autu.

NOĆ KADA JE TALENAT POSTAO IGRAČ ZA VELIKA DJELA

Guranje domaćina se nastavilo, pa je na tačno 200 sekundi do kraja Mamukelašvili iskoristio oba bacanja za opasnih 65:62, iako su svi vidjeli da je prije faula, koji možda nije ni postojao, napravio korake.

Radović je uzeo tajm-aut, a Mihailović prvo skočio u napadu, a onda i dao možda i najbitniju trojku u dresu reprezentacije.

Ubrzo je bilo bezbjednih plus osam (70:62), jer je Radović blokirao Mekfadenov šut za tri, a Peri sjajnim pasom pronašao Drobnjaka u kontri, koji je lako pogodio na 2,24 do kraja.

Popularni Džigi je i stavio tačku, u stilu svog brata od ujaka Nikole Ivanovića, na koga se ugledao od dječačkih dana, uzeo loptu u ruke kad je najteže, i minut i 45 sekundi prije kraja povisio na nedostižnih 72:64. Bila je to noć kada je talenat postao igrač za velika djela...

GRUZIJA - CRNA GORA 73:81 (19:21, 16:20, 17:17, 21:23)

Tbilisi - „Arena Tbilisi”. Gledalaca: 10.000. Sudije: Lancarini (Italija), Zapolski (Poljska), Zašćuk (Ukrajina).

Gruzija: Andronikašvili 4, MAMUKELAŠVILI 15 (6-6), Đintčaradze 2, Burđanadze, CINCADZE, ŠERMADINI 14 (4-4), Sanadze 14 (3-3), Berišvili, Bokolišvili, MEKFADEN 16 (7-5), Bekauri, BITADZE 5 (4-1).

Crna Gora: Vučeljić, Ilić, Mihailović 7, Pavlićević, RADONČIĆ 9 (2-1), Simonović 7 (4-3), RADOVIĆ 7 (2-1), DUBLJEVIĆ 10, Nikolić, Drobnjak 22 (1-1), POPOVIĆ 2, PERI 17 (2-2).

Bonus video: