Crna Gora - Njemačka: Kad bi bili heroji bar još jedan dan

U Berlinu, gradu gdje je Dejvid Bouvi snimio svoju kultnu pjesmu, košarkaši Crne Gore spremaju se za herojski poduhvat - da danas (18 časova) sruše domaću Njemačku

25848 pregleda 31 komentar(a)
Košarkaši Crne Gore, Foto: Irakli Gedenidze/Reuters
Košarkaši Crne Gore, Foto: Irakli Gedenidze/Reuters

Od specijalnog izvještača Vijesti

Dovoljno je reći Berlin.

Berlinski zid, Bundestag, Brandenburška kapija, Memorijal holokausta, Noje vahe - spomenik žrtvama rata i brojni drugi monumenti govore o burnoj i bogatoj istoriji Njemačke, o gradu koji je posljednji pao u Drugom svjetskom ratu i ostao podijeljen tokom Hladnog rata, o kulturi, suočavanju sa najvećim zločinima na tlu Evrope, naciji koja je smogla snage da se pogleda u ogledalo, zemlji koja je imala kancelara spremnog da klekne i izvini se...

Berlin, kao glavni grad najmoćnije evropske države, veliki je i kulturni centar, u njemu je Dejvid Bouvi snimio kultnu pjesmu “Heroes” i stih koji bi mogao da bude lajtmotiv košarkašima Crne Gore:

“We can beat them, for ever and ever/Oh we can be heroes, just for one day”.

I to je sve što je potrebno Bošku Radovića i njegovim momcima - da budu heroji bar još taj jedan dan, da ispišu jednu od najljepših stranica crnogorskih muških reprezentacija, u prepunoj “Mercedes Benc areni” savladaju Njemačku i domognu se četvrtfinala 41. Eurobasketa.

Mnogi će, s pravom, reći da je to nemoguće, da zemlja sa jedva i dva ozbiljna kluba i tek nešto preko 600.000 stanovnika nema šta da traži protiv moćnih Njemaca. Ali, niko ne smije da zaboravi karakter Bojana Dubljevića i drugova, koji su prebrodili raznorazne nepravde u Tbilisiju i sa tri pobjede (neko će reći i četiri, da se sad ne podsjećamo šta je bilo protiv Turske) stigli do nokaut faze.

U Tbilisiju su utišali 10.000 domaćih navijača, nadmudrili i Gruziju i sudije, sada će se opet sudariti sa domaćinom i pokušati da ostvare najveći uspjeh crnogorske košarke. Ekipa je, poručuje selektor Radović, spremna za izazov nakon teškog puta od Gruzije do Njemačke.

- Da se našalim malo - ni čarter letom ne možemo da stignemo od tačke A do tačke B za manje od 10 sati. Momci su odmorili, dobro spavali i odmorili. Spremili smo se za utakmicu protiv Njemačke, igrači su zdravi, što je najvažnije, i motivisani. Igraćemo utakmicu kao i svaku drugu, od Turske do Gruzije. Pokušaćemo da igramo sa istim motivom i energijom, mislim da smo spremni - poručio je 43-godišnji stručnjak.

”Crveni” su sinoć odradili trening u Berlinu, ali ne u dvorani u kojoj će danas (18 časova) drugi put u istoriji biti akteri osmine finala evropskih prvenstava, već u pomoćnoj sali dvorane nazvane po najvećem njemačkom bokseru svih vremena i jednom od najvećih evropskih, Maksu Šmelingu.

- S obzirom na to koliko stvari smo vidjeli u organizaciji ovog prvenstva, ništa ovo nije čudno. Neće to biti problem, ali bolje bi bilo da smo odradili barem jedan trening u sali u kojoj igramo - istakao je selektor.

Na današnji dan, prije pet godina, Crna Gora je doživjela nokaut u Istanbulu i u osmini finala 40. Eurobasketa izgubila od Letonije 100:68. Čini se da sada to ne može da se dogodi, jer ekipa djeluje ozbiljnije, a i atmosfera je mnogo bolja nego tada.

A da će biti teško, hoće sigurno, jer je u timu Kanađanina Gordona Herberta mnogo asova - Denis Šreder, Danijel Tajs, Franc Vagner, Johanes Fojtman, Maodo Lo... Njemci su bili u najjačoj grupi i izgubili samo od branioca titule, Slovenije, a savladali Francusku, Litvaniju, BiH i Mađarsku.

- Njemci su individualno jedna od najboljih ekipa na ovom prvenstvu, imaju veliki talenat. Kao i na svakoj utakmici, tražićemo šansu iz odbrane. Sem prvog poluvremena protiv Španije, na svim mečevima smo igrali odbranu na visokom nivou, zbog čega smo bili blizu pobjede nad Turskom, a tri meča smo sigurno dobili. Moramo da igramo kako smo se spremali, da držimo naš ritam igre čvrstom odbranom i disciplinovanim napadom.

Crna Gora je imala puno problema sa kriterijumom suđenja (ako se može reći da su trećerazredni arbitri imali ikakav kriterijum). O tome najbolje govori činjenica da je Dubljević do sada izveo svega tri slobodna bacanja, isto koliko je Vladimir Mihailović dobio tehničkih. FIBA je, međutim, saopštila da su sudije imale samo dvije velike greške u grupnoj fazi, ali je najavila da će uvesti dodatne kontrolore.

- Ne znam hoće li šta kontrolori promijeniti. Oni su na tribinama, nas interesuju ovi koji su na terenu. Nadamo se svi, ne samo ja, već svi treneri i igrači na ovom prvenstvu, da će u završnici biti bar za nijansu bolje - zaključio je Radović.

Igrom Njemačke diriguje Šreder, a tu su i vrlo opasni centri Tajs i Fojtman, sa kojima će bitke voditi Marko Simonović.

- Poslije dužeg puta iz Gruzije smo odmorili i odradili prvi trening. Atmosfera je stvarno super, ispunili smo cilj koji smo zacrtali. Čeka nas utakmica protiv domaćina, biće sigurno zanimljiva u punoj areni. Daćemo sve od sebe i nadamo se uspjehu - rekao je 22-godišnji Kolašinac.

Na Njemačkoj je presija, Crna Gora nema šta da izgubi.

- Njemačka je, bez sumnje, favorit, ulazimo rasterećeno u taj duel. Ima tri iskusna NBA igrača, trebalo bi da zaustavimo njihovu igru jedan na jedan i tranziciju, da igramo našu košarku, kao u Tbilisiju. Pobjeda nad Turskom nam je za malo izmakla, poslije toga smo igrali odlično, izuzev protiv Španije. Ekipa odlično funkcioniše, imamo samopouzdanja i pružićemo maksimum, pa neka pobijedi bolji - poručio je centar Čikago Bulsa.

OSMINA FINALA

DANAS

TURSKA - FRANCUSKA 12.00

SLOVENIJA - BELGIJA 14.45

NJEMAČKA - CRNA GORA 18.00

ŠPANIJA - LITVANIJA 20.45

SJUTRA

UKRAJINA - POLJSKA 12.00

FINSKA - HRVATSKA 14.45

SRBIJA - ITALIJA 18.00

GRČKA - ČEŠKA 20.45

Bonus video: