"Bundestrener" iz Kanade cijeni Crnu Goru: Tim sa sjajnom košarkaškom kulturom

Crna Gora - Njemačka, 18 sati

11365 pregleda 1 komentar(a)
Gordon Herbert, Foto: Reuters
Gordon Herbert, Foto: Reuters

Od specijalnog izvještača Vijesti

Prije 29 godina, Svetislav Pešić je u Minhenu donio Njemačkoj iznenađujuću titulu prvaka kontinenta, da bi na početku vijeka legendarni Dirk Novicki vodio tim do svjetske bronze u Indijanapolisu 2002. i evropskog srebra u Beogradu 2005.

Od tada “manšaft” traži odličje, “potrošeno” je nekoliko trenera, da bi prošle godine šansu dobio Gordon Herbert.

Kanađanin koji je ime gradio u Finskoj i Njemačkoj je u septembru prošle godine pomalo neočekivano izabran za “bundestrenera”, sa ciljem da pred domaćom publikom pokuša da osvoji odličje. Prva prepreka na tom putu u nokaut fazi je Crna Gora (18 sati).

- Za nas je to samo sljedeća utakmica. Eliminaciona je, neko će otići kući. Crna Gora je tvrd tim, igra fizički jako, igrači su snažni. Crna Gora ima sjajnu košarkašku kulturu, to je prava košarkaška zemlja - rekao je 63-godišnji stručnjak.

Šta može da bude vaša prednost?

- Teško je reći, na ovakvim utakmicama mali detalji prave veliku razliku. Jasno je da moramo da igramo čvrsto i da hvatamo lopte pod košem.

Kako ste zadovoljni izdanjima u grupi A, koja je bila najjača na prvenstvu?

- Igrali smo veoma dobro, samo smo protiv Slovenije bili malo slabiji. Grupa je bila jako teška, ali ovo sada je potpuno drugačije. To je bila prva faza, ovo je druga.

Šta mislite o vašem putu do završnice, jer bi vas u četvrtfinalu vjerovatno sačekala Grčka?

- Idemo utakmicu po utakmicu. Ne znam šta će se desiti poslije sjutra, znam samo da će svanuti nedjelja.

Šta ste vidjeli kod Crne Gore u Tbilisiju? Jeste li uočili neke nove igrače ili akcije na koje bi trebalo da obratite pažnju?

- Bili su veoma čvrsti. Doživjeli su težak poraz od Turske, mogli su da dobiju, ali su nastavili da igraju jako i igraju odlično zajedno.

Bonus video: