Belgija namučila Sloveniju, ali Dončić nije dozvolio senzaciju i opet podsjetio na Galisa

Jedan od najboljih igrača svijeta u pobjedi 88:72 ubacio 35 poena i postao prvi nakon Nikosa Galisa 1991. koji je na tri uzastopna meča na EP brojao bar do 30

5727 pregleda 5 komentar(a)
Luka Dončić, Foto: REUTERS/Annegret Hilse
Luka Dončić, Foto: REUTERS/Annegret Hilse

I drugi četvrtfinalista 41. Eurobasketa je iz najjače grupe - A.

Nakon Francuske, koja je izvukla izgubljen meč i savladala Tursku nakon produžetka (87:86), Slovenija se neočekivano namučila protiv Belgije.

Tim Darija Đerđe je pružio izuzetno jak otpor aktuelnom prvaku, u finišu 2. i četvrtine prilazio samo na poen zaostatka, a onda na početku posljednje dionice i preokrenuo na 64:63.

Senzaciju nije dozvolio Luka Dončić, rješavao je gotovo svaki napad i uz Klemena Prepeliča bio najzaslužniji za seriju 19:1, kojom je njegov tim trasirao put do pobjede (88:72).

Doduše, tada su i sudije odradile posao, jer nisu vidjele nesportski faul asa Dalasa, kao ni još neke prekršaje nad Belgijancima...

Jedan od najboljih igrača svijeta je meč završio sa 35 koševa i po pet skokova i asistencija, a postao je prvi igrač u posljednjih 30 godina koji je na tri uzastopna meča brojao bar do 30.

Dončić je protiv Francuske pomjerio Galisa sa drugog mjesta vječne liste najboljih strijelaca na jednoj utakmici EP, jer je ubacio 47 poena.

Posljednji je to uradio Nikos Galis, koji je 1991. imao četiri takve utakmice zaredom (32 i 37 protiv Čehoslovačke, 39 sa Francuskom i 35 u duelu sa Bugarskom).

Bonus video: