Noć kada se Njemačka tresla pred Crnom Gorom

Košarkaši Crne Gore “prespavali” 1. poluvrijeme osmine finala sa Njemačkom, gubili i 27 razlike, a onda ih arbitri spriječili da prirede najspektakularniji preokret u istoriji evropskih prvenstava

28131 pregleda 57 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Prvo poluvrijeme su “bacili” niz vodu, na početku drugog imali minus 27, a onda stali na korak od možda i najvećeg preokreta u istoriji evropskih prvenstava.

Zapravo, dočekali su da ih sudije izbace sa 41. Eurobasketa, jer je domaćin, jednostavno, morao da se domogne četvrtfinala.

To najbolje govori kakav su poduhvat napravili košarkaši Crne Gore, jer da arbitri nisu bili “slijepi”, možda bi Bojan Dubljević i drugovi ućutkali “Mercedes Benc arenu” u Berlinu i ostavili rupu u kasi organizatora.

Ovako, do utorka će se sigurno prodati još mnogo karata, koje koštaju od 109 do 329 eura...

Na kraju, bilo je 85:79 za Njemačku, koja će za tri dana igrati protiv pobjednika sjutrašnjeg meča Grčke i Češke.

”Crveni” su slabo počeli meč, pogotovo u napadu. Denis Šreder je lako probijao prvu liniju rivala, pa je brzo bilo 11:2.

Kendrik Peri, Marko Simonović i Vladimir Mihailović su smanjili na 11:10, ali to je bilo sve što je tim Boška Radovića pokazao u 1. poluvremenu.

Njemci, kao Njemci, nisu stali kada su osjetili šansu da dotuku rivala, već su sjajno koristili razliku u visini na pojedinim pozicijama, lako pronalazili rupe u odbrani, pa je na velikom odmoru bilo čak 48:24.

Šreder je ubacio osmi svoj poen za tih plus 24, a imao je već i sedam asistencija i četiri skoka.

S obzirom na to da je dva puta asistirao za trojku, a jednom za koš i dodatno bacanje, bio je zaslužan za tačno 25 poena, jedan više nego što je cijela ekipa Crne Gore dala!

Nakon povratka iz svlačionica, Radović se odlučio na zonu 2-3. I to je potpuno zbunilo Njemce, a osim trojke Andreasa Obsta na startu, koja nije ni trebalo da bude priznata, jer je Danijel Tajs “kampovao” u reketu bar pet sekundi prije nego što mu je dodao loptu, domaći nisu znali šta da rade u napadu.

Ali zato jeste Dubljević - prvo je pogodio nakon ofanzivnog skoka, a onda vezao i dvije trojke.

Gordon Herbert je uzeo tajm-aut, ali je Dino Radončić smanjio na 51:37, tj. zaključio niz od 13 vezanih koševa, prije nego što je “manšaft” konačno počeo da probija zonu. Bilo je u dva navrata i 13 razlike (53:40, 58:45), ali se činilo da je sve sem dostojanstvenog poraza nemoguće.

A onda, kada to vjerovatno niko nije očekivao, Crna Gora se potpuno vratila u život. Simonović je dao trojku, blokirao Jonasa Volfart-Botermana, a Peri vezao pet koševa i na osam minuta i 34 sekunde do kraja je bilo svega minus devet (67:58).

Johanes Timan je prekinuo lošu seriju, ali ne i Amerikanca u crnogorskom dresu, koji je igrao kao u transu i sa dva pogotka iza linije 6,75 smanjio na 69:64.

Timan i Tajs su, ipak, vratili domaće na bezbjednu razliku, da bi nakon trojke Maodoa Loa iz teške pozicije za 76:66 poraz izgledao neminovno.

Možda bi nešto bilo drugačije da su sudije, na tri minuta i 19 sekundi do kraja, makar pogledale snimak da vide je li bio nesportski faul Loa nad Dubljevićem pri rezultatu 76:68, jer je to bila šansa da se eventualno priđe na samo posjed zaostatka.

”Crveni” se nisu predavali do kraja, na 27 sekundi prije kraja je Mihailović smanjio na 80:77, a potom su arbitri sudili nesportski faul Periju.

Bio je, ali je mogao i morao da bude suđen i koju sekundu ranije, kada je Šreder izgubio loptu i u pokušaju da je vrati sapleo Igora Drobnjaka, ali su tada pustili akciju i dozvolili Mihailoviću samo da položi za minus tri. I ni tada nisu vidjeli da je Johanes Fojtman sa leđa udario beka Mornara.

Sve je bilo riješeno, pa je i selektor Radović dobio tehničku, jer su sudije po ko zna koji put na ovom prvenstvu bile u centru pažnje.

Ako FIBA nešto ne promijeni, a za 17. septembar je zakazan hitan sastanak tim povodom, pitanje je ko će od zvijezda ubuduće htjeti da igra takmičenja u organizaciji svjetske kuće košarke, jer se sve ovo pretvara u lakrdiju...

NJEMAČKA - CRNA GORA 85:79 (19:10, 29:14, 19:26, 18:29)

Berlin - “Mercedes Benc arena”. Gledalaca: 12.938. Kastiljo (Španija), Kozlovskis (Letonija), Markeš (Portugal).

Njemačka: Lo 14 (6-4), Gifaj 2, FOJTMAN 2, VAGNER 14 (6-5), TAJS 9 (1-1), ŠREDER 22 (7-6), Volfart-Boterman 4, Holac, Timan 9, OBST 9, Zengfelder.

Crna Gora: Vučeljić, Ilić, Mihailović 12, Pavlićević, RADONČIĆ 2 (1-0), Simonović 13 (1-1), RADOVIĆ, DUBLJEVIĆ 22 (2-2), Nikolić, Drobnjak 5, POPOVIĆ, PERI 25 (5-4).

Bonus video: