Španija ima američkog heroja: Braun odveo "furiju" u četvrtfinale

Novi igrač Makabija prvo pokrenuo „furiju” do produžetka, a onda u njemu upisao 12 poena i dvije asistencije za konačnih 102:94 protiv Litvanije

7012 pregleda 1 komentar(a)
Foto: FIBA
Foto: FIBA

Tri selekcije iz grupe A su bile žrtve sudijske nepravde, četvrta se domogla četvrtfinala, takođe uz pomoć arbitara - Španija je nakon produžetaka savladala Litvaniju 102:94 i ušla u četvrtfinale 41. Eurobasketa.

Tim sa Baltika je pet minuta prije kraja vodio sedam razlike, ali je Lorenzo Braun pogurao Španiju ka preokretu.

Na 16 sekundi do kraja je Usman Garuba pogodio nakon ofanzivnog skoka za 83:81, ali je Ignas Brazdekis na isti način, uz zvuk sirene, izborio produžetke.

U petominutnom dodatku je Braun odigrao sjajno i bio najzaslužniji za plus sedam (95:88).

Lukas Lekavičus i Brazdekis su uzvratili trojkama za 95:94 na 72 sekunde do kraja, ali je Braun oteo loptu na 29,5 sekundi prije posljednje sirene i sa dva bacanja nakon nesportskog faula povisio na 97:94.

Tada je i sjajno asistirao Viliju Ernangomesu, koji je dao koš i dodatno bacanje za nedostižnih 100:94, da bi Ćabi Lopes-Arostegi postavio konačni rezultat.

Novi igrač Makabija je bio najefikasniji igrač meča sa 28 poena, ali je bio zaslužan za svaki gotovo do samog kraja produžetka, jer je ubacio 12, a za pet asistirao.

Vili je dao 21, a njegov brat Huanćo i Rodolfo Fernandes po 13 koševa.

U poraženom timu su dvocifren učinak imali Mindaugas Kuzminskas (18), Brazdeikis (17), Lekavičus, Domantas Sabonis (po 15) i Rokas Jokubaitis (13).

Španci ćće u četvrtfinalu igrati sa pobjednikom meča Finska - Hrvatska.

Bonus video: