Krah Srbije, razigrana Italija kreirala senzaciju

Debakl Srbije na Eurobasketu, Italija ide na Francusku - 94:86

24808 pregleda 133 komentar(a)
Jokić u duelu sa Polonarom i Melijem, Foto: Fiba.basketball
Jokić u duelu sa Polonarom i Melijem, Foto: Fiba.basketball

Jedan od favorita za osvajanje Eurobasketa i ekipa koja je grupnu fazu završila sa svih pet pobjeda, Srbija završila je učešće već u osmini finala - ekipa Svetislava Pešića večeras je izgubila od Italije 94:86 i doživjela, vjerovatno, jedan od najvećih poraza u posljednjih nekoliko godina.

"Azuri" su prošle godine savladali Srbiju u Beogradu i spriječili je da ode u Tokio na Olimpijske igre, a večeras su raspršili san o zlatnoj medalji. Srbija je na Mundobasketu 2019. godine u četvrtfinalu izgubila od Argentine, potom nije ni išla u Tokio, a i večeras se u ranoj fazi takmičenja oprostila od medalje. Veliki krah selekcije koja je na prvenstvo došla sa najkorisnijim igračima NBA lige i fajnl-fora Evrolige - Nikolom Jokićem i Vasom Micićem.

Odličan meč odigran je u Berlinu, jedan od najboljih na šampionatu, a heroj Italije je Marko Spisu. Košarkaš Venecije je u trećoj i četvrtoj četvrtini ubacio pet trojki i lansirao veliku senzaciju.

Srbija je već u prvoj četvrtini nakon slobodnih bacanja Nikole Jokiće imala dvocifrenu prednost (26:16), a nakon trojke Marka Jagodić-Kuridže i maksimalnih 14 poena viška 38:24.

Odlična napadačka igra viđena je u prvom dijelu, a Srbija je nakon 20 minuta vodila 51:45.

U nastavku je viđena prava drama. Na četiri minuta i 43 sekunde prije kraja treće četvrtine arbitri su svirali faul Tonutu nad Lučićem. Tada je selektor "azura" Đanmarko Poceko burno reagovao, pa je isključen, jer je dobio drugu tehničku grešku. Tada se temperamentni Poceko pozdravio sa svim igračima, a onda sa klupom Srbije i plačući otišao u svlačionicu. Na kraju je na koljenima i u suzama dočekao kraj.

Nakon isključenja Poceka na scenu je stupio nevjerovatni Spisu, koji je pogodio pet trojki, preokrenuo, a onda su mu pomogli Polonara i Meli, pa je Italija imala i maksimalnih plus 12 - 82:70.

Srbija je pokušala da se vrati, ali ništa u napadu nije štimalo. Tačku na meču stavio je Fontekio koji je pogodio uz faul Micića, a onda je realizovao i slobodno bacanje, pa je 106 sekundi prije kraja bilo 91:79 za Italijane.

Srbiji nije pomogla ni još jedna vrhunska partija Nikole Jokića koji je meč završio sa 32 poena i 13 skokova. Micić je ubacio 16, Kalinić 12 poena.

Kod Italijana je najefikasniji bio Spisu sa 22. Meli je ubacio 21, Fontekio 19, a Polonara 16.

Italija će u četvrtfinalu igrati protiv Francuske.

Bonus video: