Fontekio tragičar, Italija prokockala plasman u polufinale

Italija nakon produžetka izgubila od Francuske 93:85 i u četvrtfinalu završila učešće na Eurobasketu

14163 pregleda 10 komentar(a)
Ertel, Foto: Fiba.basketball
Ertel, Foto: Fiba.basketball

Senzaciju su kreirali protiv Srbije, bili blizu još jedne protiv Francuske, ali nisu uspjeli - košarkaši Italije izgubili su večeras od "trikolora" nakon porodužetka 93:85 (77:77 u regularnom dijelu) i u četvrtfinalu završili učešće na Eurobasketu.

Apsolutni tragičar je Simone Fontekio. Italija je, 16 sekundi prije kraja regularnog dijela, imala dva poena prednosti (77:75), a košarkaš Jute dva slobodna bacanja. Oba je promašio, pa je Ertel, pet sekundi prije kraja, pogodio za 77:77. Potom su "azuri" krenuli u posljednji napad, ali je opet Fontekio bio neprecizan.

A heroj Francuza je upravo Ertel. Nakon što je postigao koš za produžetak, Ertel je obilježio i dodatnih pet minuta i jedan je od najzaslužnijih za plasman "trikolora" u polufinale.

Na krilima Furnijea koji je odlično otvorio meč Francuzi su vodili i već u finišu prve četvrtine imali dvocifrenu prednost (27:17).

Za razliku od prve četvrtine, u drugoj je napad na obje strane stao, ali je Francuska nakon trojke Luvavua imala maksimalnih 11 razlike - 33:22.

"Trikolori" nijednom tokom prvih 20 minuta nisu bili u rezultatskom zaostatku, a onda su u finišu treće četvrtine počeli da padaju. Italijani su, minut i 48 sekundi prije kraja tog perioda gubili 56:52, da bi na krilima Datomea i Meniona topili zaostatak i serijom 12:0 u finišu 3. i početkom 4. četvrtine preokrenuli i imali osam poena viška - 64:56. Francuzi su tačno pet minuta bili bez poena.

Francuzi su seriju Italije prekinuli sa pet vezanih poena - pogodili su Ertel i Gober (64:61), ali je prednost konstantno bila na strani "azura".

Kada je, dva minuta i 14 sekundi prije kraja 4. četvrtine, Fontekio pogodio trojku za 75:68 činilo se da Italijani polako privode meč kraju. Ali, Francuzi su poslije poena Furnijea prišli na 75:73, a onda je Fontekio postao tragičar, a Ertel heroj.

Najefikasniji kod Francuza bio je upravo Ertel sa 20 poena i osam asistencija. Gober je imao 19 poena i 14 skokova, a Furnije 17 poena. Dvocifreni su bili još Jabusele sa 15 i Luvavu sa 13.

Kod Italijana su Fontekio i Spisu ubacili po 21 poen.

Bonus video: