Ponitka: Košarka nije toliko popularna u Poljskoj, možda će to da se promijeni

Ponitka predvodio Poljake do senzacionalne pobjede protiv Slovenije 90:87

4543 pregleda 1 komentar(a)
Ponitka, Foto: Fiba.basketball
Ponitka, Foto: Fiba.basketball

Košarkaši Poljske priredili su ogromno iznenađenje, u četvrtfinalu Eurobasketa savladali Sloveniju (90:87) i ušli u borbu za medalje.

Poljaci igraju savršen turnir, a predvodi ih Mateuš Ponitka, koji je sinoć stigao do tripl dabla - 26 poena, 16 skokova i 10 asistncija. Ponitka je treći košarkaš nakon Tonija Kukoča i Andreja Mandakea, koji je od 1995. godine na Eurobasketu stizao do tripl-dabla.

"Bili smo spremni na tešku utakmicu. Bio sam iznenađen da smo igrali tako dobro u prvom poliuvremenu, imali više od 20 poena protiv aktuelnog šampiona. Znali smo da Slovenija ima odlične igrače, to smo i osjetili na parketu, znali smo da će da reaguju u trećoj četvrtini. Iznenadili smo se što su se ekspresno vratili na startu drugog poluvremena, ali smo očekivali njihovu reakciju, spremali smo se za to. Dali smo maksimum energije, igrali svim srcem, bili jako fokusirani. Ponosan sam mnogo, došli smo u poziciju gdje nas niko nije video. Svaki turnir ima svoju priču o Pepeljugi, mi smo ta priča ove godine", rekao je Ponitka, prenio je Mozzart sport.

Poljska je posljednji put u polufinalu Eurobakseta bila prije 51 godine.

"Košarka nije toliko popularna u Poljskoj, možda će to da se promijeni. Nadam se da naš narod uživa i poštuje ono što radimo. Nadam se da će im mnogo značiti u budućnosti. Bili smo među osam na svijetu, sada smo u četiri na Evropskom prvenstvu. Jako sam srećan zbog svih, naroda, trenera, ekipe, ali i svih poljskih igrača, jer i njih predstavljamo ovdje."

Poljaci će u polufinalu igrati protiv Francuza.

"Oni su jedva prošli do polufinala, ali ovo je faza gdje su ostala još četiri tima. Sreća je bila na njihovoj strani dosad. Gledaćemo snimke, praviti analize, vidjećemo gdje možemo da iskoristimo naše prednosti. Imaju jaku centarsku liniju, dosta igrača je iz NBA lige. Niko ih još nije ozbiljno shvatio zbog načina na koji su došli do polufinala, prošli su tešku grupu, došli među četiri, ali sada ide ono pravo. Vidi se da grade nešto iz utakmice u utakmicu i biće nam teško", smatra Ponitka.

Bonus video: