Rasplet Eurobasketa: Domaćin, dva velikana i uljez u borbi za finale

Oba polufinala 41. Eurobasketa danas: Poljska - Francuska (17.15) i Njemačka - Španija (20.30)

8266 pregleda 3 komentar(a)
Prijetnja Poljacima: Rudi Gober, Foto: Reuters
Prijetnja Poljacima: Rudi Gober, Foto: Reuters

Prije nego što je počeo 41. Eurobasket, kao glavni favoriti su izdvojeni Srbija, Slovenija i Grčka. Kada su Nikola Jokić, Luka Dončić i Janis Adetokunbo iz utakmice u utakmicu pomjerali granice i pokazivali zašto dominiraju i u NBA ligi, niko nije mogao ni da pretpostavi da niko od njih trojice neće dočekati završni vikend u Berlinu.

Ali, sve tri selekcije su, koliko god to čudno zvučalo, bile žrtve svojih superstarova, jer Svetislav Pešić, Aleksander Sekulić i Dimitris Itudis nisu uspjeli da pronađu važniju ulogu ostalim igračima. Srbija je ispala u osmini finala od borbene Italije, Grčka bila nemoćna pred rafalnom paljbom Njemaca u četvrtfinalu, a Slovenci doživjeli možda i najšokantniji poraz od Poljske.

Tim hrvatskog stručnjaka Igora Miličića je “uljez” u polufinalu, u kojem Poljska nije bila od 1971. godine. Finale je igrala samo 1963. godine, kada je na svom terenu u polufinalu savladala SFRJ, a potom u finalu izgubila od SSSR. Sada će Mateuš Ponitka i drugovi pokušati da prirede novo čudo i preko Francuske (meč počinje u 17.15 časova) domognu se meča za zlato.

- Cijelu noć smo proveli za kompjuterom, pravili smo plan utakmice. Pobjeda nad Slovenijom nam je dala krila, a dobrom koncepcijom, taktikom i hrabrošću možemo da se borimo sa svakim rivalom - poručio je Miličić.

Poljaci će možda i najviše problema imati sa Rudijem Goberom, jer nemaju ni približno tako moćnog centra.

- Poljaci su me impresionirali igrom, timskom hemijom, čvrstinom... Jako sam srećan i zbog Ej Džeja Slotera, sa kojim sam igrao u Šoleu prije 10 godina. Lijepa je njihova priča, ali mi imamo cilj, a to je zlatna medalja - rekao je novi košarkaš Minesote.

U drugom polufinalu, od 20.30 časova, sastaće se domaćin i Španija. Njemci su 1993. godine u Minhenu bili šampioni, pokušaće da to ponove i u Berlinu.

- Prije Evropskog prvenstva cilj nam je bila medalja, naravno da sada želimo zlato - poručio je Danijel Tajs, a lider ekipe Denis Šreder je bio kratak i jasan:

- Cio tim je spreman.

Španci su došli sa potpuno promijenjenim timom, mnogi velikani su se oprostili, ali je Serđo Skariolo našao dobitnu kombinaciju i na pragu je osme medalje sa “rohom” (ima četiri zlata, srebro i dvije bronze).

- Sudarićemo se sa najboljom ekipom na ovom šampionatu. Svi tako misle, ne samo zbog snage koju ima, već i zbog toga kako igra. Dodatni otežavajući faktor je što igramo u gostima, navijači će vršiti veliki pritisak na igrače i sudije - naglasio je italijanski stručnjak.

Bonus video: