"La Sagrada Familia", Španija opet u košarkaškom transu, Braun i Skariolo: Tim je pobijedio

Španija je sinoć u Berlinu porazila Njemačku 96:91, u nedjelju će se od 20 i 30 boriti sa Francuskom za evropsko zlato

5740 pregleda 2 komentar(a)
Skariolo i Braun, Foto: FIBA
Skariolo i Braun, Foto: FIBA

Španija opet slavi košarkaške heroje. Tim u kome više nema kultnih asova, poput braće Gasol, Ljulja, Rubija... dovoljno je jak i ima tako dobar sistem da se plasirao u finale Eurobasketa, iz drugog, pa i trećeg plana...

Španija je sinoć u Berlinu porazila Njemačku 96:91, u nedjelju će se od 20 i 30 boriti sa Francuskom za evropsko zlato.

Madridska "Marka" donosi inspirativan naslov "La Sagrada Familia" (sveta porodica, ali i naziv čuvene katedrale u Barseloni), ostali mediji konstatuju veliki uspjeh nacionalnog tima...

Do finala je "furiju" vodio igrač koji je izazvao mnogo kontroverzi - prvi naturalizovani Amerikanac u španskom dresu, Lorenco Braun. Za Špance je Mirotić bio "njihov", Ibaka takođe, ali Braun je bio klasični stranac...

Izborio se sa pritiskom i cijeli turnir odigrao na vrhunskom nivou, a sinoć ubacio 29 poena...

"Energija je bila sjajna, osjećao sam se sjajno, cijeli tim je igrao odlično. Bilo je potrebno mnogo karaktera da se ovo dobije. Posebne zasluge idu Albertu Dijasu koji je odigrao strašnu odbranu na Šrederu u završnicu. Naša odbrana je bila odlična na kraju i uspjela je da zaustavi njemački napad", kazao je Braun.

“Lorenco je dokaz koliko jedan igrač može da napravi razliku, iako je nov. Naučio je da da igra naš sistem, saživio se sa ekipom, stvorio odličnu hemiju i atmosferu u svlačionici. Iz dana u dan je rastao i shvatao šta je ovoj ekipi potrebno“, jasan je selektor Španije Serđo Skariolo.

Španija nije bila među ozbiljnijim kandidatima za medalju, ali Skariolo je znao šta da radi.

"Ovo su stvari koje se ne dešavaju preko noći, potrebno je mnogo truda, rada, ulaganja... Svog karaktera, želje, motivacije, svega što je potrebno u okviru timskih potreba. Ovaj tim to ima, ova medalja možda nije očekivana, ali je zaslužena", rekao je Skariolo.

Marca
foto: Printscreen

"Od prvog dana pričao je o tome koliko je važno da se lopta kreće. Mi nemamo zvijezdu u timu, a smatram da je to kretanje lopte jako važno. Buduće zvijezde su Vili i Huanćo (Ernangomes), oni su sljedeća velika stvar Španije. Naš timski rad je ključ ove i svih dosadašnjih pobjeda", kazao je Braun.

U finalu (nedjelja, 20.30) rival je Francuska.

“Mečevi sa Francuskom su uvijek posebni, imaju veliki talenat, NBA igrače, ogromni su... Poštujem trenera Kolea i našeg protivnika. Vjerujem da će biti interesantno. U jednoj utakmici je sve moguće“, kazao je Skariolo.

Bonus video: