Giganti u završnom obračunu

Nova generacija košarkaša Španije već na prvom velikom takmičenju stigla do finala, gdje je čeka Francuska (20,30 h), željna osvete za mnoge bolne poraze

11375 pregleda 1 komentar(a)
Lorenzo Braun se odlično uklopio u ekipu "furije", Foto: REUTERS
Lorenzo Braun se odlično uklopio u ekipu "furije", Foto: REUTERS

Zadrhtale su ruke Džediju Osmanu u osmini finala i Simoneu Fontekiju stepenicu kasnije, Francuska je to iskoristila da se domogne polufinala. Oduvala je Poljsku (95:54) i upisala najubjedljiviju pobjedu u nokaut fazi evropskih prvenstava od 1987. godine, kada je SFRJ protiv istog rivala slavila 128:81.

Nekoliko sati kasnije, Španija je furioznom završnicom zaustavila Njemačku, izborila 10. finale na kontinentalnim šampionatima i duel sa “galskim pjetlovima”, za koje je Serđo Skariolo imao zanimljivu metaforu pred večerašnji meč za zlato (20.30 časova).

- Francuska je za nas kao Mont Everest!

Italijanski stručnjak je još jednom oduševio stručnu javnost i sa svega četiri igrača koji su lani na Olimpiijskim igrama u Tokiju u četvrtfinalu ispali od SAD (Rudi Fenandes, Vili Ernangomes, Usman Garuba i Ćabi Lopes-Arostegi) stigao do finala. To gotovo niko nije očekivao, a najveće zasluge za to idu Lorenzu Braunu. Angažman američkog plejmejkera je izazvao velike polemike u Španiji, mnogi su kritikovali tu odluku Skariola i predsjednika Košarkaškog saveza, Horhea Garbahose, ali je Braun “kupio” sve sjajnim izdanjima.

Prvi je reprezentativac Španije koji je na jednom EP prebacio cifru od 100 poena i 50 asistencija (123 i 57), a uvijek je vukao ekipu kada je bilo najteže.

- Ne znam mnogo o rivalstvu između Španije i Francuske, ali ću se potruditi da sve saznam do utakmice - rekao je 32-godišnjak iz Džordžije.

Ovo će biti 22. međusobni meč velikana evropske košarke na kontinentalnim šampionatima, a “roha” vodi 17:4. I pored toga, Španci svjesno prepuštaju Francuzima ulogu favorita.

- Francuska je bolji tim od nas. Veći su, bolje šutiraju, idemo u rat sa boljim od nas. Daćemo i posljednji atom snage, kao i na svakom meču. Niko nije vjerovao u nas prije Eurobasketa, ali smo mi sebe u svlačionici vidjeli kao šampione - naglasio je Huanćo Ernangomes.

Od 2009. do 2016, Španija i Francuska su se sudarale svakog ljeta na velikim takmičenjima, na nekima i dva puta. “Crvena furija” je dobila sedam tih mečeva, jedan i u finalu Eurobasketa 2011, a Vensan Kole čeka osvetu od četvrtfinala Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru i poraza 92:87.

- Slike sa mečeva protiv Španije mi se stalno vrte ispred očiju, iako nismo igrali već šest godina. Kad god smo se sa njima sastajali, nismo mogli da izbrišemo bolne poraze iz glave. Ali ova generacija nije puno patila protiv Španaca i to je dobra stvar za nas. Hoćemo li da otvorimo novo poglavlje - upitao je Kole novinare.

Sa 17:4 vodi Španija protiv Francuske u pobjedama na evropskim prvenstvima. Najvažniju je upisala 2011. u finalu, kada je slavila 98:85.

Posljednja svoja tri finala (2009, 2011. i 2015) dobila je Španija, nakon što je izgubila prvih šest. U tim zlatnim godinama nijedan posljednji meč nije dobila manje od 13 razlike.

Jubilej slavi i Rudi Fernades, koji igra peto finale evropskih prvenstava. Time će se izjednačiti sa zemljacima Pauom Gasolom i Felipeom Rejesom, Sovjetima Vladimirom Tkačenkom, Sergejom Bjelovim i Genadijem Volnovim, te Jugoslovenom Krešimirom Ćosićem.

U meču za 3. mjesto, Njemačka će od 17.15 časova biti veliki favorit protiv Poljske. Zanimljivo, biće im ovo prvi duel nakon 1997. godine, kada su Poljaci slavili 86:76.

Bonus video: